Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Hvilket knekkebrød er best å velge?

Besvart: 11.02.2021 Kost/fysisk aktivitet

Spørsmål:

Jeg har et spørsmål om kosthold, nærmere bestemt knekkebrød.
Ser man på varedeklarasjonen, skiller knekkebrød seg i to kategorier. De med et innhold av karbohydrater på mellom 60 og 70 gram per 100 gram, men lite fett. Og knekkebrød med lavere innhold av karbohydrater 25 til 30 gram per 100 gram, men høyere innhold av fett 30 til 40 gram per 100 gram.
Hvis man skal gå ned i vekt og samtidig holde et greit blodsukker, hva er best?

Og hva gir best metthetsfølelse?

Eksempel på ulike knekkebrød: Wasa Havre (mye karbohydrater, lite fett) og Sætre Kornmo bakte knekkebrød (mindre karbohydrater, mer fett).

Svar:

Hei, og takk for spørsmål!

Fett og protein metter mer enn karbohydrater, så jo høyere andel fett og protein, jo mer metthetsfølelse.

Dog, fett inneholder dobbelt så mye kalorier som karbohydrater per gram, slik at totalt kalorimengde blir høyere om du spiser like mange knekkebrød av begge typene (forutsatt at de veier det samme). Samtidig vil de med høyest andel fett mette mer - og således nok føre til mindre kaloriinntak totalt sett. Dette fordi du kan vente noe lenger til neste måltid, eller nøye deg med 2 knekkebrød istedenfor for 3 knekkebrød for eksempel (og sånn sett også spare kalorier fra pålegget som du hadde puttet på knekkebrød nr. 3).

Så: anbefaler å benytte de med høyest andel fett og protein, begrense mengden/antall noe, og ha godt med proteinrikt pålegg på toppen. Gjerne dobbel mengde av "normalt". Dette med tanke på metthet fordi proteiner gir god metthet for "lite" kalorier sammenlignet med fett (mer kalorier), karbohydrater (lik mengde kalorier, men mindre metthetsfølelse) og blodsukkeret. Da vil du nok totalt sett spise minst kalorier - og holde deg lengst mett.

Og jo høyere innhold av fett og protein - og mindre innhold av karbohydrater - jo bedre for blodsukkeret.

Besvart av:

Diabetesforbundet