Vi bruker derimot ofte små mengder, og da utgjør næringsinnholdet ikke så mye. Derfor bør vi bruke større mengder urter, slik at vi ikke bare får utbytte av god smak, men også næring.

 

Bruk mer krydderurter – reduser på saltet

Kroppen trenger salt, men vi nordmenn spiser mer enn hva som er anbefalt. Men hvordan kan man redusere på saltet og fortsatt få smak på maten? Mange tror at det alltid er salt som mangler, når maten smaker lite. Krydderurter, både friske og tørkede kan bidra med masse smak, slik at du kan droppe den ekstra saltingen. Prøv deg fram med både friske og tørkede krydderurter.

 

Tørre urter kontra friske urter

Tørre og friske urter

Tørkede urter er mer konsentrert, det vil si at du gjerne kan bruke halv mengde tørkede urter i forhold til friske.

Skal du til innkjøp av tørkede krydderurter er det smart å kjøpe små glass/poser, ettersom smaken blir svakere 2-3 måneder etter åpning. Hvis du bruker "eldre" krydderurter kan det derfor være nødvendig å øke mengden noe.

Friske urter er mindre holdbare, og de fleste krydderurter i potte er avhengig av vann og lys. Mange dropper å kjøpe krydderurter på potte, fordi de ikke klarer å bruke det opp. Blir det noe igjen som du ikke får brukt opp, er urter godt egnet til å fryses ned. Hvis du lager en stor porsjon middag kan du ofte bruke hele urten i retten, med noe variasjon fra urt til urt. Noen er sterkere og mer dominerende på smak enn andre.

 

En oversikt over de mest vanlige urtene, og deres bruksområder

 

Basilikum

Basilikum


En søt, men samtidig intens smak. Forbindes gjerne med italienske retter, som pasta og pizza. Det er kun bladene på urten man bruker til matlaging, og for best smak tilsettes de gjerne på slutten av koketiden eller steketiden.

I tillegg til pasta og pizza smaker basilikum godt til hvitt kjøtt som kylling, kalv og svin, og i supper og grønnsaksretter.  Tomat passer spesielt bra til basilikum, prøv for eksempel Smørbrød med tomat- og mozzarella. Hovedingrediensen i pesto er også basilikum. Basilikum er ellers godt sammen med urten oregano, og i italienske retter benyttes de ofte sammen.

 

Oregano

Oregano


Oregano forbindes – i likhet med basilikum – med det italienske kjøkken. Oregano er blant annet en fast følgesvenn på italiensk pizza. Smaken er søtaktig og mild. Urten bør også tilsettes på slutten av koketiden for ikke å ødelegge smaken.

Det er oreganoplantens skudd og knopper som brukes i matlaging. Oregano er i tillegg nydelig til grønnsaksretter, som for eksempel ratatouille, grillet kjøtt og salater.

 

Timian

Timian
Timian har en dominerende smak. Det er bladene og skuddene som brukes i matlaging. Dette klippes av før de springer ut. Timian er mye brukt i kjøttretter, da spesielt lam og hvitt kjøtt som kylling. Smaken passer også til grønnsaksretter, rotgrønnsaker og mange supper. Grunnet den sterke smaken bør den derimot brukes med noe forsiktighet.

 

Rosmarin

Rosmarin
Rosmarin passer – i likhet med timian – svært godt til lam. Urten har en intens, men god smak. Smaken minner lett av einebær, og lukten kan minne om barnål. Dette skyldes at rosmarin har et hint av kvae i seg. Rosmarin i kombinasjon med hvitløk til lam er en klassiker. 

Rosmarin kombineres også ofte med timian. De har begge intense smaker og kan derfor brukes uten at de overgår hverandre. Utenom lam er rosmarin godt til andre typer kjøtt, som vilt og hvitt kjøtt, og passer i tillegg fint til sjømat. Ellers anvendes den i grønnsaksretter, mange gryter og sauser.

 

Estragon

Estragon
Estragon er en urt som skiller seg litt ut. Smaken er særegen, med en litt pepperlignende smak med hint av anis. Estragon forbindes for mange med bearnaisesaus, og er et viktig innslag i det franske kjøkkenet. I Norden er ikke estragon veldig mye brukt, men urten passer bra til kylling-, fisk- og eggretter. Estragon er et krydder man burde prøve mer ut.

Estragon er en av få urter du kan bruke med noe forsiktighet, men du kan gjerne bruke mer enn du tror. I et middagsmåltid trenger du ikke være redd for å bruke en halv plante.

 

Dill

Dill
Dill er en svært vanlig urt i Norden, spesielt i Sverige. Den forbindes gjerne med sjømat, som skalldyr, fisk og skjell. Dill sammen med sitron på rekeskiva er en klassiker på sommerbordet. Smaken kan minne om en blanding av anis og persille. Det er bladene på urten man bruker. Utenom sjømat er dill godt til potetretter, salater, gravlaks og sild.

 

Koriander

Koriander
Koriander er svært rik på smak, og har en litt sitrusaktig lukt. Urten forbindes ofte med det meksikanske - og asiatiske kjøkken. Man kan både bruke de ferske bladene og de runde frøene. Frøene er litt sterkere på smak, og bør gjerne males i morter før bruk. De bør også brukes med noe mer forsiktighet enn bladene.

Koriander er blant annet en fast følgesvenn til salsa, chutney og ofte brukt i guacamole – meksikansk avokadodip.

Korianderbladene brukes ofte til å strø over supper og salater, og er godt til kylling og fiskeretter. Korianderfrøene brukes ofte som smakstilsetter i ris og gryter og som brødkrydder. Andre krydder som smaker godt sammen med koriander er kanel, nellik, spisskum og ingefær.

 

Persille

Persille
Det finnes to typer persille, kruspersille og bladpersille. Kruspersille er den mest vanlige, og gjenkjennes på de krusete, sprø og spenstige bladene. Bladpersille har glatte taggete blader, og har ikke sprøheten til kruspersille. Smaken er derimot veldig lik, bortsett fra at kruspersille har en noe mildere smak.

Persille brukes ofte som pynt på retter, men kan gjerne brukes i større mengder, da den er mild på smak. Persille fremhever også andre smaker når den kokes. Retter persille egner seg godt til er fiskeretter, grønnsaksretter, sauser, marinader og wok.