For de som lever med diabetes må svaret på dette spørsmålet oppfylle flere krav enn bare å stille sulten. Derfor er det både viktig og riktig å være kravstor med tanke på hva du putter i munnen. Lager du maten selv, har du kontroll på ingrediensene og kan øke mengden av de gunstige råvarene.

Lunchbox
Foto: Getty Images

«Godt begynt er halvt fullendt», sier et gammelt ordtak. Vi kjenner alle til følelsen av å halse etter gjøremålene, og prøve å komme opp med noe bra å spise på sparket. Det fungerer dårlig. Så begynn med å planlegge.

Et tips er å sette av tid i helgen og planlegge både måltider og innkjøp, samt gjøre noen forberedelser som sparer tid når det blir som mest hektisk. Mens du pusler på kjøkkenet kan du høre på musikk, nyheter, podcast eller lydbok – en riktig kosestund!

Her er noen tips til hva du kan forberede:

Egg er godt, rimelig og super næring. Hardkokte egg holder seg i en uke i kjøleskap og er gode til både supper, pålegg og barnas matboks. Kok eggene i ti minutter, avkjøl raskt med mye kaldt vann, og sett dem kaldt.

Rå grønnsaker er populært blant både barn og voksne, men de krever at vi får dem ut av grønnsakskuffen. Ferdig oppskårne staver av agurk, paprika og gulrot holder seg flere dager i kjøleskap i lukket boks. De passer både i barnas matboks og som tilbehør til varm lunsj.

• Visste du at nøtter er den matvaregruppen som er sterkest forbundet med god helse? Lag små bokser med kombinasjoner av mandler, valnøtter, cashewnøtt, hasselnøtter eller pekannøtter. Skåldede mandler, rå cashewnøtter og hasselnøtter blir enda bedre om de ristes i ovnen på 150 grader til de er gyldne og begynner å dufte. Putt dem i matpakken til barna, eller ha dem på salaten til lunsj.

• Skjær gulost i terninger eller staver og putt dem i små bokser. De passer i barnas matpakke og som tilbehør til salat.

• Kjøp inn langtidsholdbare matvarer og ha stående på jobb. Bokser med ferdig kokte linser og bønner kan has i salat og puttes i supper og gryter. Det samme gjelder soltørkede tomater og oliven. Makrell i tomat og peanøttsmør er holdbare og bra pålegg.

Ønsker du mer konkrete tips på matpakker til voksne og barn, kan du ta en titt på disse artiklene:

Matpakker for voksne.
Matpakker for barn.