Tallerkenmodellen for deg med diabetes?

Tallerkenmodellen er et verktøy du kan bruke for å få en best mulig sammensetning av de ulike matvaregruppene ved et måltid.

Send sidens lenke til en venn

For en vanlig sunn kost anbefales det å dele inn tallerkenen i tre like store deler, med følgende innhold:
1/3 kjøtt/fisk, 1/3 poteter/ris/pasta/belgvekster og 1/3 grønnsaker (se bilde).

For deg med diabetes kan det lønne seg å øke inntaket av grønnsakene noe, på bekostning av de to andre delene, slik at tallerkenen heller ser slik ut:
¼ kjøtt/fisk, ¼ potet/ris/pasta/belgvekster og ½ grønnsaker (se bilde).

Når du skal velge karbohydratdelen av middagsmåltidet (ris/pasta/potet/brød/belgvekster), er det lurt å tenke langsomme karbohydrater. Det finner du i produkter som er grove og har høy andel av fiber. Potet finnes ikke i «grov» versjon, men mengde spiller også inn. En stor porsjon pasta vil trolig gi en høyere blodsukkerstigning enn én liten kokt potet. Les om glykemisk belastning her. Der hvor du kan velge, anbefales det å benytte fullkornsprodukter som grovbrød, belgvekster, fullkornspasta og fullkorns- eller naturris.