Spis frukt og bær - men med måte

Det er stor usikkerhet blant mange om diabetes og frukt. La oss derfor gjøre det helt klart: Personer med diabetes kan spise ”fem om dagen” - og gjerne mer enn det. Men andelen frukt bør være mindre enn hos personer uten diabetes.

Av Geir Røed

Foto: Colourbox

Send sidens lenke til en venn

Diabetesforbundet får ofte spørsmål om frukt og grønt. Mange personer med diabetes er usikre på hva man kan spise.

- Noen har hørt at man ikke skal spise grønnsaker som vokser under bakken, som kålrot, potet og gulrot. Andre mener å ha hørt det motsatte, mens andre igjen sier de har fått beskjed om ikke å spise frukt, forteller Nina Rye, som er leder for Diabeteslinjen – Diabetesforbundets veiledningstjeneste.

Usikkerheten er stor der ute.

- Mange lurer rett og slett på om de kan spise frukt, bær og grønnsaker som vokser under bakken i det hele tatt, sier Rye.

Spis frukt med nøtter

Det nasjonale kostholdsrådet er at man skal spise "fem om dagen av frukt, grønt og bær. Totalt ca. 500 gram – en halv kilo.

Personer med diabetes bør spise like mye – gjerne mer. Men en større andel bør være grønt og bær.

- Begrens inntak av banan, mango og (grønne) druer – samt poteter. Bær er som hovedregel bedre enn frukt, da bær har et lavere innehold av karbohydrater. sier Rye.

En god idé er å kombinere frukt og bær med litt nøtter, og gjerne usøtet yoghurt, kesam, skyr eller cottage cheese. Da blir blodsukkerstigningen mindre, og man blir mettere.

- Spis grønnsaker til alle måltider, og bruk frukt og bær til frokost og mellommåltider.

Se tabell på karbohydratnivået i frukt og bær.

Unngå tørket frukt

Det er også mye bedre å spise frukt og bær, enn å drikke juice eller spise søt yoghurt.

- I frukten er det fiber som både metter og som gjør at blodsukkeret ikke stiger så kraftig som når man drikker et glass juice, sier Rye.

Tørket frukt og hermetisk frukt tilsatt sukker bør unngås av personer med diabetes.

- Det er svært sukkerholdig og høyglykemisk. Det er dessuten slik at jo mindre moden frukten er, jo mindre påvirker den blodsukkeret.

 I tabellen under kan du se næringsinnholdet i hermetisk og tørket frukt.

 

Næringsinnhold i hermetisk og tørket frukt
Produkt Karbohydrater i g Kostfiber i % Kcal/ kalorier 
Ananas, med egen saft, hermetisk 12 g 1 g 52 g
Pærer med sukkerlake, hermetisk 13 g 2 g 57 g
Fersken med sukkerlake, hermetisk 14 g 1 g 60 g
Fruktcoctail med sukkerlake, hermetisk 15 g 1 g 63 g
Mandariner med sukkerlake, hermetisk 15 g ikke oppgitt 60 g
Aprikos med sukkerlake, hermetisk 16 g 1 g 69 g
Kirsebær med sukkerlake, hermetisk 24 g 0 g 105 g
Svisker, tørket 37 g 15 g 191 g
Aprikoser, tørket 43 g 22 g 242 g
Bananchips, tørket 51 g ikke oppgitt 530 g
Rosiner, tørket 66 g 6 g 287 g
Papayamiks, tørket 85 g ikke oppgitt 349 g

 

Tidligere publisert i Bladet Diabetes nr.4/2013. Redigert 26.06.2014.