Mange liker å avslutte middagen med noe søtt, eller å spise noe godt til kaffen. Du behøver ikke slutte å spise desserter og kaffemat selv om du har diabetes, men tenk på hva du spiser, hvor mye og hvor ofte du spiser slik mat. Det er lurt å velge sunnere varianter og spise små mengder av gangen. Kaker og desserter som er laget med frukt, bær og nøtter kan være bedre valg. Frukt og bær inneholder fiber, vitaminer og mineraler, men få kalorier. Nøtter (mandler, valnøtter, hasselnøtter o.l.) inneholder mye protein, fiber, mineraler, vitaminer og sunt fett, gir lite blodsukkerstigning, men er kaloririkt.


I stedet for krem kan du velge kesam, Skyr, rømmekolle eller naturell yoghurt som tilbehør til kaker, vafler, fruktsalat og i bakverk. Is og vaniljesaus er vanligvis også et bedre alternativ enn krem som inneholder mye fett. Vær oppmerksom på at noen iskremsorter som selges som ”lettis” ofte inneholder mye sukker, selv om de er magrere enn vanlig iskrem. En god, næringsrik og kalorifattig dessert får du hvis du rører frosne bær med yoghurt eller kesam/Skyr i en blender/kjøkkenmaskin. Søt eventuelt med kunstig søtningsstoff.


Hvis du baker kan du gjøre favorittoppskriftene litt sunnere ved å redusere på mengden sukker og fett. Du kan eventuelt erstatte 30-50 % av sukkeret med søtningsstoff som tåler mye varme, som for eksempel flytende suketter eller natreen, eller erstatte alt sukker med erytritol. Bruk heller oliven- eller rapsolje i stedet for smør eller margarin. Du kan også erstatte halvparten av smør/margarin med slike oljer. Bytt ut eller erstatt noe av det fine melet med grovere typer, havregryn eller frø/korn-blandinger. Magert (avfettet) mandelmel finnes også, og er et meget godt alternativ til hvetemel. Du kan også bruke soyamel.

La deg friste av minipavlova med kesamkrem og bær, vaniljepudding uten tilsatt sukker og andre gode desserter her

 

Først publisert i Mat og diabetes type 2.