Insulinpumpebehandling ved diabetes

Med insulinpumpe prøver man å etterligne kroppens normale insulinutskillelse.

Foto: Getty Images

Send sidens lenke til en venn

Det er en mekanisk pumpe på størrelse med en mobiltelefon eller mindre som leverer hurtigvirkende insulin til underhuden.

Pumpen programmeres til å gi den mengde insulin som kroppen trenger - basaldosen. Dette utgjør rundt 50 % av den totale døgndosen. Den resterende halvparten av insulinet settes i forbindelse med måltider - bolusdoser, etter samme prinsipp som ved vanlig mangeinjeksjonsbehandling. Du gir pumpen beskjed om hvor stor måltidsdosen skal være og setter så denne - ingen ekstra stikk, med andre ord.

Hverdagen:
Nålen skiftes ca. hver 3. dag. Det finnes ulike måter å feste eller bære pumpen på. Man kan bære den i en lomme, i et belte i livet eller under klærne. Pumpen kan kobles fra i noen timer uten å ta ut nålen. Selv om man starter med insulinpumpe, er det mulig å ta pauser fra den og gå over til injeksjoner med penn, for eksempel ved ferieturer.

Fordeler:
• Den gir muligheter for å etterligne den enkelte brukers naturlige insulinbehov, spesielt om natten slik at risikoen for følinger, insulinsjokk og høyt morgenblodsukker reduseres.
• Du blir mindre avhengig av å måtte tenke regelmessige måltider, noe som gir økt fleksibilitet i hverdagen.
• Insulinet er alltid der!
• Antallet stikk reduseres betydelig.

Ulemper:
Siden pumpen bare leverer hurtigvirkende insulin, har ikke kroppen noe insulinlager. Det betyr at dersom insulintilførselen stopper opp, for eksempel ved at nålen glir ut, går du  raskt helt tom for insulin. Ketoacidose (syreforgiftning, svært høyt blodsukker) kan av den grunn utvikles i løpet av få timer. Derfor skal du som pumpebruker alltid tenke ketoacidose ved magesmerter, kvalme og/eller når du føler deg generelt syk.

Hvem kan få insulinpumpe?
Insulinpumper deles kun ut i samarbeid med lege og diabetessykepleier. Det er også disse som avgjør om insulinpumpe er aktuelt hjelpemiddel for deg. Har du flere spørsmål kan du ta det opp med dem. Hvis du starter med pumpe, sørg for å få god opplæring!

Valg av system:
Fredag 1. mars 2019 er tildelingen i anbudskonkurransen for insulinpumper, CGM og forbruksmateriell klar.
Klikk her for lese mer om tildelingen.

Les i tillegg Insulinpumpe gir et bedre og lengre liv på NHI.no (publisert 23.4.2010)

Eksempler på nettsteder med nyttige produkter for pumpebrukere og andre med diabetes: baredia.no og Tallygear.com