Helse Midt-Norge ville opprinnelig at et utvalg skulle foreta en risikoanalyse av hvilke konsekvenser nytt behandlingsutstyr ville ha for personvernet. Diabetesforbundet reagerte kraftig på dette da personvernspørsmålene for lengst var avklart på nasjonalt plan.

− Dette er helt uakseptabelt, sa generalsekretær Bjørnar Allgot i forrige uke.

Snur etter press

Diabetesforbundet tok kontakt med flere politikere både fra regjerings- og opposisjonspartier og ba dem ta tak i saken. En av dem som fulgte opp, var Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol som sendte skriftlige spørsmål til helseministeren. Søndag kom meldingen om at Helse Midt-Norge har snudd.

– Vi ønsker ikke at diabetespasienter skal vente lenger på å få utlevert nytt utstyr i Midt-Norge, og beklager ventetiden. Vi innser at en gjennomgang av DPIA er ressurskrevende og vil ta tid å gjennomføre. Diabetesutstyr nå skal leveres ut i henhold til den nasjonale avtalen, uttaler fagdirektør i Helse Midt-Norge, Henrik Sandbu i en sak på helseforetakets egne nettsider.

− Flott at Helse Midt-Norge snur

– Dette burde jo ikke vært en sak i utgangspunktet, men da det likevel ble det, er det flott at Helse Midt-Norge snur og at personer med diabetes i Trøndelag og Møre og Romsdal nå får tilgang til det samme utstyret som man gjør i resten av landet. Det skulle bare mangle, sier kommunikasjonssjef i Diabetesforbundet Turid Gjerde Spilling.

Spilling forteller at dette er sak det har blitt jobbet mye med i Diabetesforbundet da lik tilgang til helsetjenester og behandling over hele landet er en viktig sak for organisasjonen.

− I tillegg til å legge press på sentrale personer i denne saken, har vi også vært i kontakt med flere medier, så vi vet at det har gått noen telefoner og e-poster fra journalister til direktører i Helse Midt-Norge. Sannsynligvis har summen av dette presset fått dem til å ombestemme seg, sier kommunikasjonssjefen.

Saken vekker sterkt engasjement 

Saken har skapt sterke reaksjoner blant Diabetesforbundets medlemmer og i sosiale medier.

− Det er flott at folk engasjerer seg og tar kontakt med oss når slike saker dukker opp. På den måten står vi sterkere som organisasjon når vi jobber med saker som denne. Vi vet at det kan bli flere utfordringer når det kommer til tildelingen av det nye utstyret, så dette er noe vi følger tett også framover, avslutter Spilling.