Fra 1. juli innføres individuell refusjon på Ozempic – med en overgangsperiode fram til 22. september. Har du en blå resept på Ozempic kan du altså bruke den som vanlig fram til 22. september, men innen denne datoen må legen ha søkt om og fått vedtak om at du skal ha Ozempic på blå resept.
De som tidligere har brukt Ozempic som eneste medisin (monoterapi) vil ikke få fortsette med det. Dette er nemlig ikke tillatt ifølge regelverket. Les mer.
Les også: Nå må leger søke om Ozempic
Les også: Derfor kan mange med diabetes miste Ozempic på blå resept
Les DETTE ER SAKEN sist i artikkelen
Rasjonering og nei til hvit resept
Mandag 1. juli gikk Direktoratet for medisinske produkter (DMP) også ut med nyheten om at det innføres rasjonering i apotekene. Fra 1. juli vil du som har diabetes type 2 og resept på Ozempic, bare få hentet ut medisin for fire uker av gangen.
Det vil heller ikke lenger bli mulig å hente ut Ozempic på hvit resept. Personer med diabetes type 2 som ikke har rett til Ozempic på blå resept, kan altså heller ikke fortsette å bruke medisinen ved å ta kostnaden for den selv.
– Det ville uansett vært kostbart, men det er uheldig at også denne muligheten forsvinner helt for diabetespasienter som kunne ønsket å benytte seg av den, sier generalsekretær Britt Inger Skaanes i Diabetesforbundet.
Rasjoneringstiltakene vil alt i alt være til gode for personer med diabetes type 2, mener Direktoratet for medisinske produker (DMP, tidligere Legemiddelverket).
– Vi har grunn til å tro at en stor andel av det som skrives ut på hvit resept, er til vektnedgang. Totalt sett mener vi derfor at det å ikke gi ut Ozempic på hvit resept vil bedre tilgangen for de diabetespasientene som trenger legemiddelet mest, sier Rita Hvalbye, enhetsleder for metodevurdering og blåreseptrefusjon i DMP.
Disse kan få Ozempic på blå resept
For å ha rett til Ozempic på blå resept må du ha diagnosen diabetes type 2 og oppfylle disse refusjonskriteriene:
- Metformin, insulin eller sulfonylurea må ha vært forsøkt først.
- I denne sammenhengen (tidligere behandling) godtas alle legemidler der metformin er ett av virkestoffene.
- I denne sammenhengen (tidligere behandling) godtas alle legemidler der metformin er ett av virkestoffene.
- Du må bruke minst en av disse (metformin, insulin eller sulfonylurea) i tillegg til Ozempic for å ha rett på Ozempic på blå resept.
- I denne sammenhengen (kombinasjon) godtas alle typer insulin, sulfonylurea og metformin - og de fleste legemidler der metformin er ett av virkestoffene. Unntakene er Xigduo og Synjardy, som er legemidler med metformin og SGLT-2-hemmer.
- Dette skyldes at SGLT-2-hemmere ikke har refusjon i kombinasjon med GLP-1-analoger.
- Godkjente medisiner som inneholder metformin er dermed Competact (Pioglitazon/Metformin), Eucreas (Vildagliptin/Metformin), Janumet (Sitagliptin/Metformin), Jentadueto (Linagliptin/Metformin) og Segluromet (Ertugliflozin/Metformin).
– Merbelastning for både leger og pasienter
At legene nå må søke om individuell refusjon, er en klar merbelastning, sier Marte Kvittum Tangen, leder av Norsk forening for allmennmedisin.
– Vi skulle ønske at vi kunne bruke tiden på pasientene og ikke på administrasjon. Og vi skulle ønske at vi hadde tillit til å forvalte regelverket for utskriving av Ozempic. Samtidig har vi forståelse for tiltakene, gitt kontrollen som ble utført og som viste at mange leger tydeligvis har misforstått regelverket, sier Kvittum Tangen.
Hun mener det har vært vanskelig for legene å tolke vilkårene.
– Både for leger og pasienter er det litt uforståelig at Ozempic ikke skal kunne skrives ut som monoterapi. Mange leger har stilt spørsmål ved det, sier Kvittum Tangen.
Hun tror det er et betydelig antall med diabetes type 2 som nå ikke lenger vil kunne få Ozempic på blå resept fordi de har fått medisinen skrevet ut som monoterapi (eneste medisin).
Kvittum Tangen er også bekymret for belastningen på pasientene, spesielt når det gjelder rasjonering i apotek.
– At det bare blir utdeling for en måned av gangen, kan bli en stor ekstrabelastning for mange. Det fører til usikkerhet for om man vil få Ozempic videre, det er jo en alvorlig pågående mangelsituasjon. Noen har kanskje lang reisevei til apotek eller kommer seg ikke på apoteket selv, de må kanskje ha hjelp fra pårørende. Noen oppholder seg kanskje i utlandet over lengre tid. Dette kan bli vanskelig for mange, og vi håper det vil være rom for unntak, sier Kvittum Tangen.
Apotekforeningen reagerer
– Vi støtter tiltak som skal sikre at tilgjengelig mengde med Ozempic prioriteres til pasienter med diabetes type 2. Vi har registrert at forskrivningen av Ozempic på hvit resept har vedvart, selv om det lenge har vært en oppfordring til legene om å forbeholde forskrivningen til de som har diabetes type 2, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.
Men Apotekforeningen er bekymret for følgene av at Ozempic ikke lenger skal kunne gis på hvit resept.
– Det er forventet at apotekansatte nå på kort varsel nekter utlevering av Ozempic til dem som kommer til apotekene med en hvit resept. Disse pasientene skal henvises tilbake til legene i en tid der det er ferieavvikling i Norge. Det kan bli krevende for pasientene.
Endringene som ble publisert 1. juli kl 8 skal kommuniseres til mange på kort tid, påpeker Andresen – både til et stort antall apotekansatte og til legene som nå vil motta et større antall henvendelser fra pasientene.
Apotek som har lagre av utenlandske pakninger med Ozempic, kan selge disse til pasienter med hvit resept på Ozempic frem til 15. juli 2024.
Det ligger fortsatt et ukjent antall utenlandske pakninger på lagrene til legemiddelgrossistene, opplyser Andresen. Hva som skjer med eventuelle pakningene som blir til overs etter 15. juli, er ikke avklart.
– Det er uheldig om disse pakkene nå eksporteres ut av landet og vi samtidig kommer i en situasjon senere på året der det igjen blir mangel på legemiddelet til de som har diabetes type 2, sier Andresen.
Apotekforeningen er kritisk til at tiltakene innføres så raskt og at ikke andre og flere tiltak er prøvd først.
– Ved å være enda tydeligere overfor legene, tror vi man kunne kommet til det samme målet.
Dette er saken
Fire tiltak er satt inn for å bøte på mangelen på Ozempic og sikre at statens kostnader på legemiddelet blir redusert.
- Ozempic tas av forhåndsgodkjent blå resept. Det innebærer at legen må søke om Ozempic på blå resept for hver enkelt pasient (individuell refusjon).
- Apotekene innfører rasjonering på Ozempic for fire uker av gangen – og det blir ikke lenger mulig å få Ozempic på hvit resept.
- Rybelsus blir tilgjengelig på blå resept som et alternativ til Ozempic.
- Refusjon av dyre, utenlandske Ozempic-pakninger stanses.
Tiltakene var del av revidert statsbudsjett for 2024, som ble vedtatt i Stortinget fredag 21. juni.
Endringene gjelder dermed fra 1. juli. Men det blir mulig å bruke en blå resept uten vedtak om individuell refusjon fram til 22. september – for å avlaste press på leger og pasienter.