Ny utregningsmetode:

«Nye» HbA1c-tall i september

Fra høsten av må du forholde deg til helt nye HbA1c-tall. Da følger Norge etter en rekke andre land og innfører mmol/mol som standard, i stedet for dagens %.

Av Sven Grotdal

Fra 30. september 2018 skal alle målinger av HbA1c ved norske laboratorier og legekontor angis i mmol/mol.

Foto: GettyImages

Send sidens lenke til en venn

Fra 30. september 2018 skal alle målinger av HbA1c ved norske laboratorier og legekontor angis i mmol/mol, etter beslutning fra Helsedirektoratets fagråd for diabetes tidligere i år.

Det betyr at dagens «ideelle» 7 % blir 53 mmol/mol, mens 9 % – som regnes som et vippepunkt mot betydelig økt risiko for utvikling av komplikasjoner – blir 75 mmol/mol.

Omregningstabellen har sirkulert en tid allerede og har blant annet ligget i diabetesleksikonet på diabetes.no. Nå er den tatt med i brukerversjonen av de nasjonale faglige retningslinjene. Tabellen er også være med i en ny brosjyre om diabetes type 1 som er klar i disse dager, opplyser kommunikasjonssjef Turid G. Spilling i Diabetesforbundet.

– Begrunnelsen for å skifte enhet fra % til mmol/mol er basert på at HbA1c-analysen er standardisert til å gi svar i mmol/mol, sier professor Jens Petter Berg ved Avdeling for medisinsk biokjemi, Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo.

– I Norge har vi brukt en formel for å regne om resultater fra mmol/mol til %, og vi ønsker nå å basere oss på samme resultatenhet som brukes av de fleste europeiske land. Det er som å bruke fot og tommer som lengdemål når de fleste andre bruker centimeter og meter, sier Berg.

– Analyseteknisk er det mest korrekt å gi resultater som mmol/mol. Det er også en stor fordel med tanke på tolkning av og bruk av resultater fra internasjonal litteratur, sier Jens Petter Berg om den rent faglige begrunnelsen for å gå over fra prosent.

Og hvorfor 30. september 2018 ble datoen? Den dagen markerer Diabetesforbundet 70-årsjubileum, og etter forslag fra generalsekretær Bjørnar Allgot, ble denne datoen valgt.