Beroliger foreldre med diabetesbarn:

– Barn med diabetes har ingen stor risiko for alvorlig koronasykdom

Skoler og barnehager stenger for å hindre spredning av koronavirus. Mange foreldre er naturlig nok bekymret, men barn har trolig liten risiko forbundet med korona-sykdom, også de med diabetes, sier lege Trond Geir Jenssen.

Av Ingvild Eilertsen

STENGER: Noen skoler, som Sinsen skole i Oslo, innførte karantenetiltak allerede tidligere denne uka på grunn av smittefare. Torsdag 12. mars ble det klart at alle skoler og barnehager i landet stenger.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Send sidens lenke til en venn

Diabetesforbundet har de siste dagene fått mange henvendelser fra bekymrede foreldre som har barn med diabetes. De lurer på om de bør holde barna sine hjemme fra skolen.

Torsdag kom beskjeden om at alle skoler og barnehager i Norge stenger fra fredag. Dette gjøres for å hindre spredning av smitten.

Liten risiko

Men når det gjelder sykdommen, kan Diabetesforbundets medisinske rådgiver Trond Geir Jenssen berolige foreldre:

– Barn er ikke i risikogruppen for covid-19. Det er på generelt grunnlag erfaringen til nå, sier overlegen ved Riskhopitalet.

Han henviser til en oppsummering av de første 45.000 tilfellene med corona-smitte i Kina. Blant dem var bare 1 prosent i aldersgruppen 1-9 år, og det var ingen dødsfall i gruppen. Ytterligere 1 prosent var i aldersgruppen 10-19 år. Det store flertallet var i godt voksen alder. Rapporten er publisert i Journal of American Medical Asscoiation (JAMA) i slutten av februar.

Skoler og barnehager stengt

Barn får både sjeldnere og også oftere mildere sykdom, ifølge erfaringer fra utlandet. Det er heller eldre og personer med annen underliggende sykdom som er i risikosonen for alvorlig forløp av sykdommen, forklarer han.

– Diabetesbarn vil, som andre med diabetes, få en utfordring med diabetesreguleringen ved eventuell sykdom, påpeker han. – Men sykdommen synes altså sjelden hos barn slik det ser ut i dag.

Fordi sykdommen kan være tyngre, anbefaler Diabetesforbundets sykepleier at folk med diabetes har lav terskel for å kontakte helsevesenet hvis de føler seg veldig syke.

Lokale myndigheter kom nasjonale myndigheter i forkant. Noen skoler i Norge ble stengt allerede tidligere i uka på grunn av smitterisiko. Og flere steder i landet ble både videregående skoler, grunnskoler og barnehager besluttet stengt torsdag før regjeringens beslutning. 

Fakta om koronaviruset

  • Per 12. mars 2020 hadde 621 personer i Norge testet positivt på koronaviruset. Antall smittede øker kraftig fra dag til dag.
  • Det finnes ennå ingen vaksine mot det nyoppdagede viruset.
  • Et utbrudd startet i byen Wuhan i Kina i desember 2019. I starten ble det derfor kalt wuhanviruset.
  • Siden ble det oppdaget at viruset tilhører coronafamilien. Kjente sykdommer fra andre coronaviruser er MERS og SARS. Det formelle navnet på denne sykdommen er COVID-19, mens viruset formelt kalles SARS-CoV-2.
  • Viruset gir luftveisinfeksjon. De fleste blir mildt angrepet, men noen får lungebetennelse og noen få får akutt lungesviktsyndrom. 
  • 4718 personer er til nå døde av sykdommen (12. mars). Totalt er nærere 128 000 personer smittet i 116 land. Italia er hardest rammet etter Kina, med over 12 000 smittede.

Kilder: Folkehelseinstituttet, WHO og Johns Hopkins University

Har du spørsmål om koronasmitten?

Finner du ikke svar på fhi.no, kan du ringe Folkehelseinstituttets iformasjonstelefon for publikum: 815 55 015.

Hvis du tror du kan være smittet, ring fastlegen din. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakten: 116 117