Koronaråd- og kunnskap endrer seg raskt. Artikkelen kan inneholde utdatert informasjon. Besøk diabetes.no/nyheter for å lese de nyeste artiklene, og finn informasjon på vår samleside Her finner du svar om diabetes og koronavirus
Fredag 6. mars var 118 personer bekreftet smittet av koronaviruset i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Smitten er så langt påvist i alle landets fylker utenom Nordland.
– Vi velger derfor å avlyse alle arrangementer som er planlagt av Diabetesforbundet, sier generalsekretær Bjørnar Allgot.
Avgjørelsen er basert på FHIs råd til risikogrupper. Ett av rådene er å vurdere nødvendighet av deltagelse på større arrangementer.
– Siden folk med diabetes tilhører en risikogruppe, velger vi å gå bredt ut og avlyse alle arrangementer, i første omgang for mars og april. Vi må passe på dem som har diabetes. Det handler om å være føre var. Vi ønsker ikke å bidra til at smitten blir spredd, sier Allgot.
Ber folk reise hjem
Denne helgen skulle Diabetsforbundet avholdt årsmøter i fylkene Trøndelag, Innlandet, Agder og Møre og Romsdal, mens de andre fylkene har planlagt årsmøter de neste ukene i mars. Alle disse møtene blir avlyst.
Diabetesforbundet har informert tillitsvalgte og andre arrangører om avgjørelsen. Det er ikke bestemt hva som skjer med arrangementer som er planlagt senere på våren og sommeren. Diabetesforbundet arrangerer blant annet en populær sommerleir for barn og unge. Smittesituasjonen blir fortløpende vurdert.
Mer alvorlig sykdom
Flere arrangementer i Norge blir nå avlyst på grunn av smittefaren. Holmenkollen skifestival blir blant annet stengt for publikum. Derfor mener Diabetesforbundet at det er naturlig å avlyse arrangementer som samler flere mennesker fra risikogrupper.
– De med diabetes får oftere en vanskeligere sykdom fordi de sliter med blodsukkerreguleringen under infeksjoner. Vi ser ingen grunn til å utsette folk for en vond sykdom hvis vi kan unngå det, sier Allgot.
I tillegg har folk med diabetes større risiko for at infeksjonssykdommer blir alvorlige. Større risiko har også eldre, folk med hjerte-kar-sykdommer og folk med høyt blodtrykk. Både høy alder og andre lidelser er tilleggsfaktorer for flere med diabetes.
Les mer om det vi har skrevet tidligere om korona og risiko for deg med diabetes:
Råd om koronasmitte til risikogruppene: Ber deg vurdere arrangementer og utenlandsreiser
Mange ringer Diabeteslinjen og spør: Bør jeg frykte koronaviruset?
Anbefaler vaksine på grunn av koronaviruset
Har du spørsmål om koronasmitten?
Finner du ikke svar på fhi.no, kan du ringe Folkehelseinstituttets informasjonstelefon for publikum: 815 55 015.
Hvis du tror du kan være smittet, ring fastlegen din. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakten: 116 117
Dette er rådene du bør følge for å unngå koronasmitte
– Unngå å hoste eller nyse direkte på andre hvis du selv er syk.
– Host eller nys i et papirtørkle hvis det er mulig. Kast det etter bruk. Alternativt bør du hoste eller nyse i kroken av albuen i stedet for hånden.
– Hold helst minst én meters avstand til personer med symptomer.
– Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann. Dette er veldig viktig for både syke og friske. Rådet gjelder spesielt når man har vært ute blant folk.
– Hånddesinfeksjon er et godt alternativ om du ikke får vasket deg. Husk at den virker dårligere hvis hendene er våte eller synlig skitne.
– Bruk ikke munnbind hvis du ikke jobber innen helse. Feil bruk kan faktisk øke smittefaren.
– Helsepersonell bør følge egne råd dersom de har vært i områder med smitte. Les om dem her.
– For reise gjelder flere særskilte råd:
- Skal du til områder med spredning, bør du være forsiktig med håndhygiene og kontakt med syke personer.
- Også som reisende får du råd om influensavaksine dersom du tilhører en risikogruppe. Vaksinen bør du ta 14 dager før avreise.
- Kommer du hjem fra et område med spredning, kontakt helsepersonell med en gang hvis du merker symptomer.
- Kommer du fra Hubei-provinsen i Kina, bør du i tillegg være forsiktig med sosial kontakt med andre i 14 dager.
- Les flere råd om reise her.
– Les mer om rådene fra FHI her