Siste besvarte spørsmål

  • Metformin og alkoholinntak?

    Hei! Jeg har begynt på Metformin, er nydiagnostisert med diabetes type 2. Når jeg leser på felleskatalogen så ser jeg at det er fare for laktacidose ved inntak av alkohol. Legen sa ingenting om dette. Vi tenkte oss ut og feire mannen min i helga, og da ta oss noen glass øl og kanskje vin. Må jeg slutte helt med alkohol? Kan jeg ev. la vær å ta Metformin den kvelden? Ble litt skremt. Takk på forhånd for svar!

    12.09.2023 Behandling
  • Kan eg med diabetes 2 få resept på blodsukkerutstyr?

    Hei, Eg fekk diagnose diabetes type 2 for noen dager siden. Eg spurte legen om eg kunne få en en resept for å kunne kjøpe meg et blodsukkerapparat og utsyr tilhørende apparat for å kunne kontrollere sukkernivå før måltider. Fekk beskjed fra lege at eg ikkje har krav til å få en slik måleapparat på resept siden eg kun har diabetes type 2. Er det rett? Er det ikkje slik at alle som har diabetes skulle få mulighet til å kontrollere sukkernivå?

    14.08.2023 Rettigheter
  • Hvordan påvirker møter med helsepersonell vår diabetes?

    Hei! Jeg ønsker at dere tar opp som tema i Diabetes hvordan personer med diabetes opplever å bli behandlet av helsepersonell som vi møter i forbindelse med diabetesen. Min erfaring - som type 1 i 53 år - er at uansett om jeg når behandlingsmålet for diabetes, er helsepersonell aldri fornøyd. Mange forteller meg ting som jeg selvsagt kan. De forteller meg hva jeg skulle ha lært av gitte situasjoner som om jeg er helt ute av stand til å evaluere dosering, matmengde og trening selv. Diabetessykepleierne går gjennom blodsukkermålingene i detalj, og stiller spørsmål som «hvorfor ble det så høyt her da? Tenkte du ikke på…, vet du ikke at..., i disse situasjonene burde du heller gjøre sånn og sånn». Jeg er mye mer redd for diabetessykepleieres og legers kommentarer enn jeg er for komplikasjoner. De gangene blodsukkeret (IKKE HBa1c, altså) nærmer seg 10 mmol/l, knyter det seg i magen min ved tanken på at en diabetessykepleier kan oppdage dette og spørre hvorfor. Av den grunn har jeg ikke orket å gå til diabetessykepleier på flere år, men får likevel like vondt i magen når blodsukkeret stiger. Jeg går til kontroll hos endokrinolog en gang i året - stort sett bare for å få målt langtidsblodsukkeret. Jeg antar at dersom noen gjennomførte en spørreundersøkelse blant personer med diabetes, ville de fleste av oss kunne fortelle at vi en eller flere ganger har følt at helsepersonell har behandlet oss nedlatende og uverdig. En god del personer «gir blaffen» i diabetesen. Hvorfor gjør de det, tror dere? Jeg vil hevde at det er fordi de trenger å bestemme over livet sitt selv. Når helsepersonell bestemmer hvordan du skal behandle blodsukkeret ditt, blir eneste måten å bestemme over eget liv, å ignorere dette. Dessverre. For en del mennesker er det utrolig viktig å føle at man har råderett over eget liv. Man må faktisk føle en reell valgfrihet med hensyn til å regulere blodsukkeret. Mange ansatte i helsevesenet har en lang vei å gå når det gjelder dette. Dere «mister» mange pasienter ut av behandlingsløpet fordi de føler seg tråkket på. Jeg har ingen forhåpninger om at dere tar opp dette i Diabetes. Og dersom dere gjør det, må dere nesten spørre pasienter om hvilke opplevelser de har hatt, og ikke leger og sykepleiere om hvilke opplevelser de tror de har gitt pasientene. Og jeg mener ikke å ta opp hvordan sykdommen påvirker oss, det tar dere jo opp i alle bladene. Jeg mener å ta opp hvordan helsepersonell påvirker oss.

    07.08.2023 Behandling
  • Hvordan slutte å tenke at høyt blodsukker gjør meg til et dårligere menneske?

    Jeg er en jente på 15 år. Jeg har hatt diabetes type 1 i snart fjorten år, men det er fortsatt noe dritt! Når jeg har høyt blodsukker, så føler jeg at jeg automatisk får dårligere verdier som menneske. Jeg blir mindre verdt av det på en måte, hvis du skjønner? Jeg er ikke redd for å sette gode mengder insulin. Dette har fort blitt en uvane. Det ender ofte med lavt blodsukker. Det derimot har jeg ikke noe problem med for det jevner ut langtidsblodsukkeret. Hva skal jeg gjøre? Hvordan skal jeg slutte å gi unødvendig store doser insulin? Hvordan skal jeg føle meg bedre som menneske? Hilsen en takknemlig jente for at du gidder å svare meg☺️

    01.08.2023 Behandling
  • Kosthold på sykehjem ved diabetes?

    Jeg har et spørsmål angående sykehjemspasienter med diabetes og deres rettigheter. På det sykehjemmet jeg jobber på har en sluttet med såkalt diabeteskost. Dette inkluderer syltetøy, andre søtsaker, men også middag. Dette er svært uheldig hos en del pasienter med diabetes og kognitiv svikt som selv ikke klarer å ta de «riktige» valgene. Så når en pasient f.eks. ber om en brødskive med syltetøy så få hen denne med det resultat at blodsukkeret stiger. Til min store forundring spurte jeg om vi ikke har kost for nettopp pasienter med diabetes (diakost), men fikk da til svar at en har sluttet med dette? Kan dere svare på om pasienter med diabetes har en rettighet for å få riktig kost (dia kost) når de bor på sykehjem?

    21.07.2023 Kost/fysisk aktivitet
  • Rett på assistent i barneskolen?

    Jeg kjenner til et barn med diabetes 1 som går på barneskolen. Noen av lærerne på skolen har vært på sykehuset for å få opplæring i håndteringen av diabetesen. Barnet har pumpe og CGM, så både foreldre og lærere kan enkelt følge med på blodsukkeret. Problemet er at blodsukkeret er veldig ustabilt, og læreren har ikke «tid» til å følge dette opp skikkelig. Dette fører til at barnet i lengre perioder kan ha f.eks. blodsukker på 19 mmol/l uten at det blir gjort tiltak, og motsatt har det gått ned i 2,2 mmol/l etter å ha sunket gradvis over tid (med nok tid til å ta grep før det ble så lavt). Mitt spørsmål burde like gjerne gått til barnets skole, men jeg ønsker å høre hva dere tenker om dette? Burde ikke dette barnet hatt egen assistent, så lenge blodsukkeret svinger såpass mye, og læreren ikke anledning til å håndtere dette? Det virker som om foreldrene ikke blir tatt helt seriøst? Håper dere har noen gode råd, på forhånd takk for svar.

    20.06.2023 Rettigheter
  • Kvitt diabetes 2 med fettsuging?

    Vi ser at mange med mye bukfett, har diabetes 2. Kan man bli frisk fra diabetes 2 etter fettsuging?

    16.06.2023 Behandling
  • Diabetes type 1 og Saxenda, Ozempic eller Wegovy?

    Jeg har hatt diabetes type 1 lenge. Jeg er overvektig og lurer på hvorfor jeg ikke får Saxenda, Ozempic eller Wegovy? Jeg opplever at personer med diabetes type 2 som har brukt store doser med insulin er blitt «friske» ved å kutte ut insulin og gå over til Ozempic (gratis). De har fått ett nytt liv med betydelig og ønsket vektnedgang.

    05.06.2023 Behandling
  • Leddplager som komplikasjon til diabetes?

    Hei! Jeg har en pasient med diabetes type 2 på fastlegekontoret som trolig har gått ubehandlet over lang tid. Pasienten forteller om leddsmerter i knær, albue og rygg over lang tid uten at man har funnet noe årsak til det. Dere skriver på nettsiden om leddplager som komplikasjon til diabetes. Jeg finner ikke informasjon om dette i legehåndboka. Kan dere gi noe mer informasjon om dette? Hvem og hvordan utrede for dette?

    30.05.2023 Behandling
  • Ensidig nevropati?

    Jeg er en mann på 70 år som for et år siden fikk konstatert diabetes 2. Jeg har høyt blodtrykk, blir medisinert, er i god fysisk form. Jeg har siste halvår opplevd brennende smerter/svie langs ytterside av venstre fotblad. Tok det opp med allmennlegen og seinere min fotterapeut. Det konkluderes med at det kan være Nevropati. Hva for behandlingsopplegg bør vurderes først: Se på valg av sko, innleggsåler i sko (gel), spesifikk trening av fotblad, starte med en gang med medikamentell behandling?

    18.05.2023 Behandling