Siste besvarte spørsmål

 • Kostholdsregulert, men kan jeg ta metformin før større måltid?

  Hei, jeg fikk diabetes type 2 i januar. Regulerer nå ganske strengt med kosthold og redusert vekt. Ingen medisin. Men så tenker jeg på jula... Lyst å unne meg litt mer da. Kan jeg ta metformin i forkant av større måltid? Eller er dette en medisin som virker først etter jevnlig bruk?

  09.11.2023 Behandling
 • Tabletter i tillegg til Ozempic som ikke gir diaré?

  Hei, Jeg har gått på metformin i mange år og lidd av en gelemage og uforutsigbare sprengdiare-runder hver dag. Startet på Ozempic i mai 2023 i tillegg. Disse to i kombinasjon har gjort vondt verre. Kuttet to av metformintablettene og oppdaget at magen ble mye, mye bedre. Men, jeg må jo ha tabletter ved siden av? Legen er tydeligvis ikke god på dette. Kjenner dere til alternativer til metformin som ikke dreper tarmen? Har hørt om Jardiance, men er den bedre? Håper på hjelp.

  19.10.2023 Behandling
 • Risiko for diabetes 1 når mor hadde det?

  Hei! Min mor hadde diabetes type 1 (siden ca. 6 års alder). Jeg husker at jeg ble fortalt at fordi hun hadde det mens hun var gravid med meg, kunne ikke jeg få det. Kan det være riktig?

  14.10.2023 Annet
 • Engstelig for bivirkninger av Ozempic

  Hei, jeg er en dame i 50-åra med diabetes 2. Jeg var hos legen i dag og har nå fått Ozempic 0,25 mg. Har gått på Trulicity, men han sa det var bedre med Ozempic. For langtidssukker er blitt høyere. Jeg er overvektig, men forsto ikke at dette også ble brukt mot overvekt før jeg kom hjem og jeg sitter og leser om bivirkninger og en blir livredd for å starte med dette produktet. Leser bl.a. at det er studert på at en kan få påvist bukspyttkjertelkreft m.m. Mitt langtidssukker har vært på 58 og 62. Han økte min metformin fra 500 til 850 mg x2 pr dag. Jeg ønsker heller å prøve å gå ned i vekt på egenhånd, uten Ozempic, men er det noe annet dere kan foreslå sammen med eller alene med metformin? Hva mener/vet dere om Ozempic, ser studier er skrevet og lagt ut i år.

  12.10.2023 Behandling
 • Stor vektoppgang etter stilt diagnose diabetes type 1?

  Hei, jeg har hatt diabetes type 1 i snart to år. Da jeg fikk påvist diabetes var jeg undervektig pga. syreforgiftningen, men når jeg begynte på insulin gikk vekten fort opp igjen og langt over det jeg veide før. Hva er grunnen til dette? Jeg har de samme rutinene som før hvor jeg spiser det samme til samme tid og er like mye aktiv som jeg var før jeg fikk diabetes. Jeg gikk ned 10 kg da jeg var syk, men vekten stoppet ikke å gå opp. Nå er jeg omtrent 16 kg tyngre enn det jeg var før jeg ble syk. Så siden syreforgiftningen har jeg gått opp 26! Har insulinet noe med dette å gjøre?

  27.09.2023 Behandling
 • Metformin og alkoholinntak?

  Hei! Jeg har begynt på Metformin, er nydiagnostisert med diabetes type 2. Når jeg leser på felleskatalogen så ser jeg at det er fare for laktacidose ved inntak av alkohol. Legen sa ingenting om dette. Vi tenkte oss ut og feire mannen min i helga, og da ta oss noen glass øl og kanskje vin. Må jeg slutte helt med alkohol? Kan jeg ev. la vær å ta Metformin den kvelden? Ble litt skremt. Takk på forhånd for svar!

  12.09.2023 Behandling
 • Kan eg med diabetes 2 få resept på blodsukkerutstyr?

  Hei, Eg fekk diagnose diabetes type 2 for noen dager siden. Eg spurte legen om eg kunne få en en resept for å kunne kjøpe meg et blodsukkerapparat og utsyr tilhørende apparat for å kunne kontrollere sukkernivå før måltider. Fekk beskjed fra lege at eg ikkje har krav til å få en slik måleapparat på resept siden eg kun har diabetes type 2. Er det rett? Er det ikkje slik at alle som har diabetes skulle få mulighet til å kontrollere sukkernivå?

  14.08.2023 Rettigheter
 • Hvordan påvirker møter med helsepersonell vår diabetes?

  Hei! Jeg ønsker at dere tar opp som tema i Diabetes hvordan personer med diabetes opplever å bli behandlet av helsepersonell som vi møter i forbindelse med diabetesen. Min erfaring - som type 1 i 53 år - er at uansett om jeg når behandlingsmålet for diabetes, er helsepersonell aldri fornøyd. Mange forteller meg ting som jeg selvsagt kan. De forteller meg hva jeg skulle ha lært av gitte situasjoner som om jeg er helt ute av stand til å evaluere dosering, matmengde og trening selv. Diabetessykepleierne går gjennom blodsukkermålingene i detalj, og stiller spørsmål som «hvorfor ble det så høyt her da? Tenkte du ikke på…, vet du ikke at..., i disse situasjonene burde du heller gjøre sånn og sånn». Jeg er mye mer redd for diabetessykepleieres og legers kommentarer enn jeg er for komplikasjoner. De gangene blodsukkeret (IKKE HBa1c, altså) nærmer seg 10 mmol/l, knyter det seg i magen min ved tanken på at en diabetessykepleier kan oppdage dette og spørre hvorfor. Av den grunn har jeg ikke orket å gå til diabetessykepleier på flere år, men får likevel like vondt i magen når blodsukkeret stiger. Jeg går til kontroll hos endokrinolog en gang i året - stort sett bare for å få målt langtidsblodsukkeret. Jeg antar at dersom noen gjennomførte en spørreundersøkelse blant personer med diabetes, ville de fleste av oss kunne fortelle at vi en eller flere ganger har følt at helsepersonell har behandlet oss nedlatende og uverdig. En god del personer «gir blaffen» i diabetesen. Hvorfor gjør de det, tror dere? Jeg vil hevde at det er fordi de trenger å bestemme over livet sitt selv. Når helsepersonell bestemmer hvordan du skal behandle blodsukkeret ditt, blir eneste måten å bestemme over eget liv, å ignorere dette. Dessverre. For en del mennesker er det utrolig viktig å føle at man har råderett over eget liv. Man må faktisk føle en reell valgfrihet med hensyn til å regulere blodsukkeret. Mange ansatte i helsevesenet har en lang vei å gå når det gjelder dette. Dere «mister» mange pasienter ut av behandlingsløpet fordi de føler seg tråkket på. Jeg har ingen forhåpninger om at dere tar opp dette i Diabetes. Og dersom dere gjør det, må dere nesten spørre pasienter om hvilke opplevelser de har hatt, og ikke leger og sykepleiere om hvilke opplevelser de tror de har gitt pasientene. Og jeg mener ikke å ta opp hvordan sykdommen påvirker oss, det tar dere jo opp i alle bladene. Jeg mener å ta opp hvordan helsepersonell påvirker oss.

  07.08.2023 Behandling
 • Hvordan slutte å tenke at høyt blodsukker gjør meg til et dårligere menneske?

  Jeg er en jente på 15 år. Jeg har hatt diabetes type 1 i snart fjorten år, men det er fortsatt noe dritt! Når jeg har høyt blodsukker, så føler jeg at jeg automatisk får dårligere verdier som menneske. Jeg blir mindre verdt av det på en måte, hvis du skjønner? Jeg er ikke redd for å sette gode mengder insulin. Dette har fort blitt en uvane. Det ender ofte med lavt blodsukker. Det derimot har jeg ikke noe problem med for det jevner ut langtidsblodsukkeret. Hva skal jeg gjøre? Hvordan skal jeg slutte å gi unødvendig store doser insulin? Hvordan skal jeg føle meg bedre som menneske? Hilsen en takknemlig jente for at du gidder å svare meg☺️

  01.08.2023 Behandling
 • Kosthold på sykehjem ved diabetes?

  Jeg har et spørsmål angående sykehjemspasienter med diabetes og deres rettigheter. På det sykehjemmet jeg jobber på har en sluttet med såkalt diabeteskost. Dette inkluderer syltetøy, andre søtsaker, men også middag. Dette er svært uheldig hos en del pasienter med diabetes og kognitiv svikt som selv ikke klarer å ta de «riktige» valgene. Så når en pasient f.eks. ber om en brødskive med syltetøy så få hen denne med det resultat at blodsukkeret stiger. Til min store forundring spurte jeg om vi ikke har kost for nettopp pasienter med diabetes (diakost), men fikk da til svar at en har sluttet med dette? Kan dere svare på om pasienter med diabetes har en rettighet for å få riktig kost (dia kost) når de bor på sykehjem?

  21.07.2023 Kost/fysisk aktivitet