Siste besvarte spørsmål

 • Rett på assistent i barneskolen?

  Jeg kjenner til et barn med diabetes 1 som går på barneskolen. Noen av lærerne på skolen har vært på sykehuset for å få opplæring i håndteringen av diabetesen. Barnet har pumpe og CGM, så både foreldre og lærere kan enkelt følge med på blodsukkeret. Problemet er at blodsukkeret er veldig ustabilt, og læreren har ikke «tid» til å følge dette opp skikkelig. Dette fører til at barnet i lengre perioder kan ha f.eks. blodsukker på 19 mmol/l uten at det blir gjort tiltak, og motsatt har det gått ned i 2,2 mmol/l etter å ha sunket gradvis over tid (med nok tid til å ta grep før det ble så lavt). Mitt spørsmål burde like gjerne gått til barnets skole, men jeg ønsker å høre hva dere tenker om dette? Burde ikke dette barnet hatt egen assistent, så lenge blodsukkeret svinger såpass mye, og læreren ikke anledning til å håndtere dette? Det virker som om foreldrene ikke blir tatt helt seriøst? Håper dere har noen gode råd, på forhånd takk for svar.

  20.06.2023 Rettigheter
 • Kvitt diabetes 2 med fettsuging?

  Vi ser at mange med mye bukfett, har diabetes 2. Kan man bli frisk fra diabetes 2 etter fettsuging?

  16.06.2023 Behandling
 • Diabetes type 1 og Saxenda, Ozempic eller Wegovy?

  Jeg har hatt diabetes type 1 lenge. Jeg er overvektig og lurer på hvorfor jeg ikke får Saxenda, Ozempic eller Wegovy? Jeg opplever at personer med diabetes type 2 som har brukt store doser med insulin er blitt «friske» ved å kutte ut insulin og gå over til Ozempic (gratis). De har fått ett nytt liv med betydelig og ønsket vektnedgang.

  05.06.2023 Behandling
 • Leddplager som komplikasjon til diabetes?

  Hei! Jeg har en pasient med diabetes type 2 på fastlegekontoret som trolig har gått ubehandlet over lang tid. Pasienten forteller om leddsmerter i knær, albue og rygg over lang tid uten at man har funnet noe årsak til det. Dere skriver på nettsiden om leddplager som komplikasjon til diabetes. Jeg finner ikke informasjon om dette i legehåndboka. Kan dere gi noe mer informasjon om dette? Hvem og hvordan utrede for dette?

  30.05.2023 Behandling
 • Ensidig nevropati?

  Jeg er en mann på 70 år som for et år siden fikk konstatert diabetes 2. Jeg har høyt blodtrykk, blir medisinert, er i god fysisk form. Jeg har siste halvår opplevd brennende smerter/svie langs ytterside av venstre fotblad. Tok det opp med allmennlegen og seinere min fotterapeut. Det konkluderes med at det kan være Nevropati. Hva for behandlingsopplegg bør vurderes først: Se på valg av sko, innleggsåler i sko (gel), spesifikk trening av fotblad, starte med en gang med medikamentell behandling?

  18.05.2023 Behandling
 • Diabetes og kornprodukter?

  Min fastlege har frarådet meg all form for kornprodukter. Har forlatt brød, men har hjemmebakt havrekjeks med 85% havre 15% hvetemel og byggkjeks med 100% byggmel. Er dette helt innenfor eller er jeg på glattisen?

  05.05.2023 Kost/fysisk aktivitet
 • Hvordan hjelpe en lite skolemotivert ungdom med diabetes 1?

  Hei. Min sønn fikk diabetes type 1 for litt over 1 år siden. Han er 16 nå og går 1. år på vgs. Siden han begynte på vgs. gikk karakterene ned. Han stryker i flere fag. Lite motivert. Kan det være sammenheng med diabetes? Har noen andre opplevd det samme? Vet ikke helt hva jeg skal gjøre og hjelpe han. Var på flere møter på skolen. De lovet å sette tiltak i gang slik at han får ekstra hjelp, men ingenting ble gjort.

  20.04.2023 Behandling
 • Påvirker kroppsfettet virkningen av injisert insulin?

  Hei! Vil mengden fett man har på kroppen påvirke hvor fort/sakte injisert insulin tas opp i kroppen? Vil en person med mye fett bruke lenger tid på å ta opp insulin enn en tynn person? På forhånd takk!

  15.04.2023 Behandling
 • Jevnt blodsukker ved trening med diabetes type 1?

  Hei Spørsmål om trening og diabetes 1: Jeg er 54 år gammel og har hatt diabetes type 1 i 7 mnd. Har løpt litt før, 10 km og noen halvmaraton, og ønsker å fortsette med det. Men nå klarer jeg ikke å løpe 3 km før blodsukkeret er på bunn eller det svinger altfor mye. Det er veldig frustrerende. Målet er ikke noen kjempetider, men rundt timen eller i overkant på 10 km. Prøvde å sjekke ut et web-seminar på sida her, men kom ikke inn på det. Trenger konkrete råd om hva jeg kan gjøre for å gjennomføre en trening med et noenlunde jevnt blodsukker. Særlig på lengre turer.

  26.03.2023 Kost/fysisk aktivitet
 • Virkning av Synjardy?

  Jeg går på Synjardy (laveste dose) 2 ganger om dagen. Den siste tabletten har jeg pleid å ta ved leggetid. Jeg ser at blodsukkeret er høyere enn det burde være etter middag og på kvelden, så lurer på om jeg heller bør ta den tidligere, i så fall når? Spiser middag rundt kl. 17, og tar den første tabletten på morgenen når jeg våkner. Hvor mange timer bør gå mellom første og andre tablett?

  19.03.2023 Behandling