Siste besvarte spørsmål

  • Diabetes og kornprodukter?

    Min fastlege har frarådet meg all form for kornprodukter. Har forlatt brød, men har hjemmebakt havrekjeks med 85% havre 15% hvetemel og byggkjeks med 100% byggmel. Er dette helt innenfor eller er jeg på glattisen?

    05.05.2023 Kost/fysisk aktivitet
  • Hvordan hjelpe en lite skolemotivert ungdom med diabetes 1?

    Hei. Min sønn fikk diabetes type 1 for litt over 1 år siden. Han er 16 nå og går 1. år på vgs. Siden han begynte på vgs. gikk karakterene ned. Han stryker i flere fag. Lite motivert. Kan det være sammenheng med diabetes? Har noen andre opplevd det samme? Vet ikke helt hva jeg skal gjøre og hjelpe han. Var på flere møter på skolen. De lovet å sette tiltak i gang slik at han får ekstra hjelp, men ingenting ble gjort.

    20.04.2023 Behandling
  • Påvirker kroppsfettet virkningen av injisert insulin?

    Hei! Vil mengden fett man har på kroppen påvirke hvor fort/sakte injisert insulin tas opp i kroppen? Vil en person med mye fett bruke lenger tid på å ta opp insulin enn en tynn person? På forhånd takk!

    15.04.2023 Behandling
  • Jevnt blodsukker ved trening med diabetes type 1?

    Hei Spørsmål om trening og diabetes 1: Jeg er 54 år gammel og har hatt diabetes type 1 i 7 mnd. Har løpt litt før, 10 km og noen halvmaraton, og ønsker å fortsette med det. Men nå klarer jeg ikke å løpe 3 km før blodsukkeret er på bunn eller det svinger altfor mye. Det er veldig frustrerende. Målet er ikke noen kjempetider, men rundt timen eller i overkant på 10 km. Prøvde å sjekke ut et web-seminar på sida her, men kom ikke inn på det. Trenger konkrete råd om hva jeg kan gjøre for å gjennomføre en trening med et noenlunde jevnt blodsukker. Særlig på lengre turer.

    26.03.2023 Kost/fysisk aktivitet
  • Virkning av Synjardy?

    Jeg går på Synjardy (laveste dose) 2 ganger om dagen. Den siste tabletten har jeg pleid å ta ved leggetid. Jeg ser at blodsukkeret er høyere enn det burde være etter middag og på kvelden, så lurer på om jeg heller bør ta den tidligere, i så fall når? Spiser middag rundt kl. 17, og tar den første tabletten på morgenen når jeg våkner. Hvor mange timer bør gå mellom første og andre tablett?

    19.03.2023 Behandling
  • Behandling av diabetes på sykehjem?

    Hei, jeg er vernepleierstudent og har i den forbindelse kartlagt en eldre pasient med diabetes type 2. Pasient går på langtidsinsulin morgen og kveld og får korttidsinsulin ved behov. Pasientens blodsukker er ikke stabilt og er oppi 14-16 mml/l mesteparten av dagen. Korttidsvirkende insulin blir gitt før måltider hvis en måling er over 14, 16 eller 20. Jeg har målt 1 time etter måltidet for å se hva blodsukkeret er i løpet av dagen, og da er den like høy som før måltidet, om ikke høyere. Siden det ikke er ordinert av legen at vi skal gi insulin utenom måltider blir det ikke gitt før neste måltid. Det jeg lurer på er hvordan stiller dere i Diabetesforbundet til et slikt tilfelle? Har også blitt fortalt at pasienten ikke burde stabilisere blodsukkeret sitt under 10 som mye litteratur anbefaler, grunnet han er vant med ustabilt og høyt blodsukker. Hva tenker dere om dette? Også lurer jeg på om det fortsatt er anbefalt diakost, med tanke på at dette ikke lenger et et tilbud på sykehjem.

    15.03.2023 Blodsukker
  • Bruk av MCT-olje ved intensivsport?

    Hva tenker dere om personer med diabetes som driver intensitetsport, og hvordan opprettholde forsvarlig blodsukker? Hvordan bruke MCT-olje? Den påvirker ikke kolesterolet, og er lett å ta opp som energi i kroppen. Den forbruker heller ikke insulin, siden det er fett. Hvor lang tid på forhånd må en innta oljen for at det skal ha noen effekt på treningen.

    10.03.2023 Kost/fysisk aktivitet
  • Ny forskning om Sukrin?

    Hei! Kva tenker de om den nye forskningen gjort i Amerika på Sukrin? Er det trygt å ete for diabetikere? Spør då vi har likt denne sukkererstatningen pga. diabetes i familien.

    08.03.2023 Kost/fysisk aktivitet
  • Hva si til nysgjerrige barn om insulinpumpa?

    Jeg vil ikke at folk skal spørre om hva jeg har hengende på buksa mi. Jeg jobber på SFO etter skolen og da er det mange mindre (6-9 åringer) som spør hva det er. Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare for at de skal forstå? Jeg føler jeg må ta på lange gensere for at folk ikke skal se pumpa mi.

    06.03.2023 Annet
  • Hva betyr ant-GAD på <5 u/mL?

    Jeg har akkurat tatt en del prøver for diabetes, men jeg forstår ikke svaret og legen sendte bare verdiene. Anti-GAD er den jeg da lurer på. Referanseverdi er <5 u/mL og så hadde jeg <5 u/mL? Vil det si at jeg er på grensen eller akkurat innenfor? Leste at dette kunne være en gråsone, men ble ikke videre klok. Tusen takk for svar.

    27.02.2023 Annet