Siste besvarte spørsmål

  • Hva gjør jeg med ekle kommentarer?

    Guttene i klassen min sier at jeg er en jæ*** diabetesunge. De tegner en dverg med en pumpe på, fordi jeg også er litt lav i høyden. De sier at jeg har ekkel diabetesmat når jeg egentlig har helt vanlig mat. Hva skal jeg svare? Takk.

    23.02.2023 Annet
  • Maks antall enheter insulin?

    Hva er maks antall enheter som man kan ta av Insulatard og Novo Rapid?

    13.02.2023 Behandling
  • Bivirkninger med metformin?

    Har stått på Metformin 500 mg fra 2011 til ca. 2018, deretter 850 mg. Fra sommeren 2022 tar jeg i tillegg Invokana. Jeg har nå fått konstatert mangel på B12, og får sprøyte hver 3. Måned. Jeg har lest at Metformin motarbeider B12, og dessuten at for mye Metformin gir fare for demens. Jeg trodde Metformin var ganske ufarlig. Mitt spørsmål er om jeg bør gå over til andre medisiner. Har følt meg tiltaksløs de siste årene, og synes at jeg mister ordene ofte, i øyeblikket, ikke hukommelsestap, ei heller noe kognitivt problem.

    12.02.2023 Behandling
  • Ryggsmerter bivirkning av Januvia?

    Hei, jeg har hatt diabetes 2 i to år og står på metformin x2 og Januvia x1. Jeg har de siste 2,5 mnd. hatt spenningssmerter over nyrene og rundt magen. Fysioterapeuten finner ikke noe galt med ryggen min. Jeg har også hatt gjentatte urinveisinfeksjoner de siste to årene. Har dere noe erfaring med om slike spenningssmerter kan være bivirkninger av medisinene? Jeg får ikke noe klart svar fra fastlege om dette. Takknemlig for svar.

    09.02.2023 Behandling
  • Stadig vanskeligere diabetes 1?

    En skulle tro øvelse gjør mester, også med hensyn til vår egen diabetes-administrering. Jeg erfarer imidlertid at sykdommen blir stadig vanskeligere å styre, etter nær 60 år. Finnes det gode svar på hvorfor? I løpet av januar har jeg maksimalt brukt 27,5 enheter Fiasp i løpet av et døgn, mens den laveste dosen var 5. Totaldosen med hurtigvirkende i løpet av en uke varierte mellom 114 og 56. Forsøk på å bruke insulinpumpe har gått dårlig. Nåværende pumper greier ikke å følge opp et så varierende insulinbehov. Forskjellen i insulinbehov skyldes ikke mat, aktivitet eller stikksted. Hvordan kan det da forklares at insulinet enkelte dager ikke ser ut til å virke, mens det andre dager nærmest har dobbel virkning?

    02.02.2023 Behandling
  • Mer karbohydrater i smeltet ost?

    Hei, alle sier at smelta ost er det masse karbohydrater i, men hvordan er det mulig når det ikke er karbohydrater i ost? Det er karbohydrater i topping og pizzaost, men ikke i vanlig ost? Hvordan kan det plutselig bli karbohydrater i vanlig ost som en smelter?

    24.01.2023 Kost/fysisk aktivitet
  • Risikoen for diabetes 2 ved røyk og snus?

    Hei! Jeg lurer på: hvis man røyker mye og snuser over en boks for dagen (ca. 1,5 boks for dagen), hvor mye kan dette tenkes å øke risikoen for diabetes? Gjelder en voksen mann som også er overvektig, og lite fysisk aktiv. Kan medisiner som Orfiril long ((antiepileptisk legemiddel) også ha betydning for blodsukkeret? På forhånd tusen takk!

    24.01.2023 Blodsukker
  • Muskelsvekkelse av kolesterolsenkende medisiner?

    Hei! Som statsansatt gikk jeg ut på dato som 70 åring i fjor. Har hatt type 2 siden 2005. Jeg har planlagt at mye av min pensjonisttilværelse skulle tilbringes i skog og mark. Imidlertid begynner bena og svikte, noe som skremmer meg. Det er spesielt muskulaturen på fremsiden av lårene som virker som «gele». Det er tatt MR av rygg og hodet, samt måling av nerver i bena, uten relevante funn. Etter et hjerteinfarkt i 2015 ble jeg satt på Plavix og Astorvatin Accord 40mg og Ezetimibe Accord 10mg. I pakningsvedlegget til begge de sistnevnte står det at muskelsvekkelse kan være en bivirkning. Jeg har nevnt dette for legen men hun mener sjansen er liten til at det kan være bivirkninger (hun virket usikker). Finnes det medisinere/fagpersoner hos dere som har erfaring/kunnskap om dette hos dere?

    11.01.2023 Behandling
  • Nyresvikt og langtidsblodsukker?

    Jeg har nyresvikt og diabetes 2. Nyresvikten ble utløst av at jeg brukte metformin for lenge. I dag fikk jeg kopi av blodprøveresultatene. Det er ikke overaskende at jeg med nyresvikt har en del resultat utenfor referanseområdet, men langtidsblodsukkeret synes jeg er tøft. Mitt langtidsblodsukker er 48 eller 6,5. Det er utenfor referanseområdet. Det skal ligge mellom 20 og 42 står det i svaret fra laboratorierekvisisjon.

    13.12.2022 Blodsukker
  • Er ikke Ozempic blodsukkersenkende?

    Hei, jeg lurer på hvordan legen kan skrive ut Ozempic til overvektige pasienter som IKKE har diabetes? Påvirker det ikke blodsukkeret?

    26.11.2022 Behandling