Siste besvarte spørsmål

 • Behandling av diabetes på sykehjem?

  Hei, jeg er vernepleierstudent og har i den forbindelse kartlagt en eldre pasient med diabetes type 2. Pasient går på langtidsinsulin morgen og kveld og får korttidsinsulin ved behov. Pasientens blodsukker er ikke stabilt og er oppi 14-16 mml/l mesteparten av dagen. Korttidsvirkende insulin blir gitt før måltider hvis en måling er over 14, 16 eller 20. Jeg har målt 1 time etter måltidet for å se hva blodsukkeret er i løpet av dagen, og da er den like høy som før måltidet, om ikke høyere. Siden det ikke er ordinert av legen at vi skal gi insulin utenom måltider blir det ikke gitt før neste måltid. Det jeg lurer på er hvordan stiller dere i Diabetesforbundet til et slikt tilfelle? Har også blitt fortalt at pasienten ikke burde stabilisere blodsukkeret sitt under 10 som mye litteratur anbefaler, grunnet han er vant med ustabilt og høyt blodsukker. Hva tenker dere om dette? Også lurer jeg på om det fortsatt er anbefalt diakost, med tanke på at dette ikke lenger et et tilbud på sykehjem.

  15.03.2023 Blodsukker
 • Bruk av MCT-olje ved intensivsport?

  Hva tenker dere om personer med diabetes som driver intensitetsport, og hvordan opprettholde forsvarlig blodsukker? Hvordan bruke MCT-olje? Den påvirker ikke kolesterolet, og er lett å ta opp som energi i kroppen. Den forbruker heller ikke insulin, siden det er fett. Hvor lang tid på forhånd må en innta oljen for at det skal ha noen effekt på treningen.

  10.03.2023 Kost/fysisk aktivitet
 • Ny forskning om Sukrin?

  Hei! Kva tenker de om den nye forskningen gjort i Amerika på Sukrin? Er det trygt å ete for diabetikere? Spør då vi har likt denne sukkererstatningen pga. diabetes i familien.

  08.03.2023 Kost/fysisk aktivitet
 • Hva si til nysgjerrige barn om insulinpumpa?

  Jeg vil ikke at folk skal spørre om hva jeg har hengende på buksa mi. Jeg jobber på SFO etter skolen og da er det mange mindre (6-9 åringer) som spør hva det er. Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare for at de skal forstå? Jeg føler jeg må ta på lange gensere for at folk ikke skal se pumpa mi.

  06.03.2023 Annet
 • Hva betyr ant-GAD på <5 u/mL?

  Jeg har akkurat tatt en del prøver for diabetes, men jeg forstår ikke svaret og legen sendte bare verdiene. Anti-GAD er den jeg da lurer på. Referanseverdi er <5 u/mL og så hadde jeg <5 u/mL? Vil det si at jeg er på grensen eller akkurat innenfor? Leste at dette kunne være en gråsone, men ble ikke videre klok. Tusen takk for svar.

  27.02.2023 Annet
 • Hva gjør jeg med ekle kommentarer?

  Guttene i klassen min sier at jeg er en jæ*** diabetesunge. De tegner en dverg med en pumpe på, fordi jeg også er litt lav i høyden. De sier at jeg har ekkel diabetesmat når jeg egentlig har helt vanlig mat. Hva skal jeg svare? Takk.

  23.02.2023 Annet
 • Maks antall enheter insulin?

  Hva er maks antall enheter som man kan ta av Insulatard og Novo Rapid?

  13.02.2023 Behandling
 • Bivirkninger med metformin?

  Har stått på Metformin 500 mg fra 2011 til ca. 2018, deretter 850 mg. Fra sommeren 2022 tar jeg i tillegg Invokana. Jeg har nå fått konstatert mangel på B12, og får sprøyte hver 3. Måned. Jeg har lest at Metformin motarbeider B12, og dessuten at for mye Metformin gir fare for demens. Jeg trodde Metformin var ganske ufarlig. Mitt spørsmål er om jeg bør gå over til andre medisiner. Har følt meg tiltaksløs de siste årene, og synes at jeg mister ordene ofte, i øyeblikket, ikke hukommelsestap, ei heller noe kognitivt problem.

  12.02.2023 Behandling
 • Ryggsmerter bivirkning av Januvia?

  Hei, jeg har hatt diabetes 2 i to år og står på metformin x2 og Januvia x1. Jeg har de siste 2,5 mnd. hatt spenningssmerter over nyrene og rundt magen. Fysioterapeuten finner ikke noe galt med ryggen min. Jeg har også hatt gjentatte urinveisinfeksjoner de siste to årene. Har dere noe erfaring med om slike spenningssmerter kan være bivirkninger av medisinene? Jeg får ikke noe klart svar fra fastlege om dette. Takknemlig for svar.

  09.02.2023 Behandling
 • Stadig vanskeligere diabetes 1?

  En skulle tro øvelse gjør mester, også med hensyn til vår egen diabetes-administrering. Jeg erfarer imidlertid at sykdommen blir stadig vanskeligere å styre, etter nær 60 år. Finnes det gode svar på hvorfor? I løpet av januar har jeg maksimalt brukt 27,5 enheter Fiasp i løpet av et døgn, mens den laveste dosen var 5. Totaldosen med hurtigvirkende i løpet av en uke varierte mellom 114 og 56. Forsøk på å bruke insulinpumpe har gått dårlig. Nåværende pumper greier ikke å følge opp et så varierende insulinbehov. Forskjellen i insulinbehov skyldes ikke mat, aktivitet eller stikksted. Hvordan kan det da forklares at insulinet enkelte dager ikke ser ut til å virke, mens det andre dager nærmest har dobbel virkning?

  02.02.2023 Behandling