Siste besvarte spørsmål

 • Behandling av diabetes på sykehjem?

  Hei, jeg er vernepleierstudent og har i den forbindelse kartlagt en eldre pasient med diabetes type 2. Pasient går på langtidsinsulin morgen og kveld og får korttidsinsulin ved behov. Pasientens blodsukker er ikke stabilt og er oppi 14-16 mml/l mesteparten av dagen. Korttidsvirkende insulin blir gitt før måltider hvis en måling er over 14, 16 eller 20. Jeg har målt 1 time etter måltidet for å se hva blodsukkeret er i løpet av dagen, og da er den like høy som før måltidet, om ikke høyere. Siden det ikke er ordinert av legen at vi skal gi insulin utenom måltider blir det ikke gitt før neste måltid. Det jeg lurer på er hvordan stiller dere i Diabetesforbundet til et slikt tilfelle? Har også blitt fortalt at pasienten ikke burde stabilisere blodsukkeret sitt under 10 som mye litteratur anbefaler, grunnet han er vant med ustabilt og høyt blodsukker. Hva tenker dere om dette? Også lurer jeg på om det fortsatt er anbefalt diakost, med tanke på at dette ikke lenger et et tilbud på sykehjem.

  15.03.2023 Blodsukker
 • Risikoen for diabetes 2 ved røyk og snus?

  Hei! Jeg lurer på: hvis man røyker mye og snuser over en boks for dagen (ca. 1,5 boks for dagen), hvor mye kan dette tenkes å øke risikoen for diabetes? Gjelder en voksen mann som også er overvektig, og lite fysisk aktiv. Kan medisiner som Orfiril long ((antiepileptisk legemiddel) også ha betydning for blodsukkeret? På forhånd tusen takk!

  24.01.2023 Blodsukker
 • Nyresvikt og langtidsblodsukker?

  Jeg har nyresvikt og diabetes 2. Nyresvikten ble utløst av at jeg brukte metformin for lenge. I dag fikk jeg kopi av blodprøveresultatene. Det er ikke overaskende at jeg med nyresvikt har en del resultat utenfor referanseområdet, men langtidsblodsukkeret synes jeg er tøft. Mitt langtidsblodsukker er 48 eller 6,5. Det er utenfor referanseområdet. Det skal ligge mellom 20 og 42 står det i svaret fra laboratorierekvisisjon.

  13.12.2022 Blodsukker
 • Varige mén etter alvorlige hypoglykemier?

  Hei, finnes det noe oversikt over rapporterte tilfeller av varige mén ved kritisk lavt blodsukker? Jeg bruker også Dexcom i dag, finnes det noe alternativ som kan være bedre?

  13.09.2022 Blodsukker
 • Har jeg diabetes eller ikke?

  Hei! Jeg har tatt en glukosebelastning som viste 12,3 mmol/l etter to timer. Langtidsblodsukkeret mitt var imidlertid innenfor normalen, på 38 mmol/mol (5.6 %). Har jeg likevel diabetes? Jeg skal selvsagt til legen, men det er et par uker til. Kan nevne at jeg ellers er plaget med hyppige soppinfeksjoner, er ekstremt slapp og veldig tørst. Tisser ofte, men vet ikke hva som er ofte nok til å kvalifisere for poliuri.

  08.01.2022 Blodsukker
 • Kan små endringer i øyet bedres med et stabilt bra blodsukker?

  Har fått påvist små endringer i øyets netthinne på grunn av diabetes type 2. Kan små øyeforandringer i øyets netthinne gå tilbake av seg selv ved stabilt blodsukker eller må det alltid behandles med ev. laser?

  27.09.2021 Blodsukker
 • Kan Glucofort kapsler reversere diabetes type 2?

  Har akkurat sett på en reklame om Glucofort kapsler som kan reversere diabetes type 2. Har dere noen erfaring med dette ?

  23.08.2021 Blodsukker
 • Hvor ofte bør jeg måle langtidsblodsukkeret mitt?

  Jeg fikk diagnosen diabetes type 2 i 2019. De 2 første årene målte jeg langtidsblodsukkeret (Hba1c) hver 3 måned. Men, nå har jeg ikke målt det på 4 mnd. Årsaken til det er at legen sa langtidsblodsukkeret mitt var så bra. Jeg synes det er lenge i mellom dersom jeg ikke skal måle det oftere. Er det virkelig greit at det går så lang tid mellom hver gang jeg måler langtidsblodsukkeret?

  31.07.2021 Blodsukker