Omikronvarianten av koronaviruset har spredd seg i Norge, og vi har satt rekord i antall smittede og sykehusinnleggelser. 13. desember la regjeringen fram nye restriksjoner og anbefalinger for vaksinering med en tredje dose. 

Folkehelseinstituttet (FHI) har ikke anbefalt prioritering av de med diabetes for dose 3, en såkalt booster-dose. Årsaken er at det er god tilgang til vaksiner, og at alle fra 45 års alder uansett vil få tilbudet i løpet av få uker.

Les svaret fra FHI lenger ned i artikkelen

– Føre var

De aller fleste som er vaksinert med to doser kan føle seg trygge, sier Diabetesforbundets medisinske rådgiver Trond Geir Jenssen, overlege ved Oslo universitetssykehus og professor ved universitetet i Oslo.

Han mener likevel at personer med diabetes burde bli prioritert for dose 3 av vaksinen. 

Medisinsk rådgiver Trond Geir Jenssen.

– Ut fra et føre var-prinsipp mener jeg det vil være gunstig, spesielt for dem med diabetes type 1. Vi vet fra britiske studier at personer med type 1 har relativt høyere risiko for alvorlig sykdom, sier Jenssen.

Tallene fra Storbritannia vitner om at høy alder er viktigste risikofaktor for død. I en studie fra 2020 var det ingen dødsfall blant personer med diabetes type 1 under 50 år.

En retrospektiv studie fra 2021 konkluderte også med at personer under 55 med type 1 hadde lav risiko for alvorlig forløp, så sant de ikke hadde mikro- eller makrovaskulær sykdom som nevropati, retinopati eller hjerte-kar-sykdom.

– Men vi vet at de med type 1 under 55 år likevel har høyere risiko for alvorligere forløp og sykehusinnleggelse sammenlignet med andre på samme alder. Det er flest med type 2 som legges inn på sykehus, og det skyldes at det er flest personer med diabetes type 2 i samfunnet. Jeg mener dette gir grunnlag for å si at personer med diabetes bør prioriteres for en booster-dose, og at yngre under 45 år med diabetes også bør prioriteres for en booster-vaksine, sier Jenssen.

 

Folkehelseinstituttet svarer:

Vi spurte FHI hvilken vurdering som ligger til grunn for at personer med diabetes ikke er prioritert for dose 3 av koronavaksinen. Hanne Løvdal Gulseth, fagdirektør ved FHI svarer i en e-post:

Hanne Løvdal Gulseth ved FHI.

– Alle over 45 år, inkludert de med diabetes anbefales oppfriskningsdose nå. Siden det er god tilgang på vaksine vil dette tilbudet gis raskt. Regjeringen har besluttet at alle over 45 år skal ha fått tilbud om oppfriskningsdose før midten av januar. Blant de under 45 år er det foreløpig ikke tegn til at beskyttelsen mot alvorlig sykdom synker med tiden, og det er ikke observert at det er sikre forskjeller for de med eller uten underliggende sykdommer. Regjeringen har besluttet at alle vil få et tilbud før påske. Vurdering rundt oppfriskningsdose til 18-44-åringer pågår nå, og eventuell prioritering er ikke besluttet ennå.

Oppdatering 20.12.21: Regjeringen åpner for vaksinering også for dem under 45 år. Målet er at alle over 18 år har fått tilbud om oppfriskningsdose innen utgangen av februar 2022. FHI anbefaler personer i risikogrupper mellom 18 og 45 år å ta vaksinen.

 

Hvor lenge varer vaksineeffekten?

Jenssen mener likevel det ikke er grunn til å frykte at vaksinen ikke har effekt, dersom man ikke har fått en booster-dose innen fire og en halv måned – som er tidsintervallet myndighetene nå har satt mellom dose 2 og 3.

– Vaksinen har trolig god effekt også etter fire måneder. Myndighetene vil nok trygge seg litt ved å gi booster-doser tidligere, mener Jenssen.

Han tror mange fortsatt vil ha antistoffer og effekt av vaksinen også etter ett år, men dette vil variere. Generelt varer vaksineeffekten lenger jo yngre man er.

Sitat

Vaksinen har trolig god effekt også etter fire måneder.

– Vi vet jo at disse antistoffene ikke er til stede for alltid, men de fleste er ikke tom for forsvar etter et halvt år. Tanken med booster-dosene er å gi en rask stimulering slik at immunforsvaret mot viruset er oppe på et høyere nivå i løpet av noen dager.

Kroppen har i tillegg sitt eget forsvar, såkalte hukommelsesceller i immunforsvaret, som vaksinen stimulerer produksjonen av. Disse cellene «husker» viruset og bidrar også til en immunreaksjon, uavhengig av om man ser antistoffer i blodet, forklarer Jenssen. 

1200 mellom 18 og 44 har bare tatt én dose

Hanne Løvdal Gulseth, fagdirektør ved Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer alle med diabetes om å ta vaksinene de blir tilbudt.

– Det er omtrent 25.000 personer med diabetes mellom 18 og 44 år i Norge. Omtrent 20.000 har tatt to doser og cirka 1200 har bare tatt én dose. FHI anbefaler alle pasienter med diabetes å ta koronavaksine, både 1. og 2. dose, skriver Gulseth i en e-post.

Hun opplyser at omtrent 8 prosent i aldersgruppen 18-44 år med diabetes har fått en 3. dose allerede. 

– Det er helsepersonell eller personer som er prioritert av en annen årsak, for eksempel fordi de har alvorlig svekket immunforsvar.

Farlig for barn?

Mange er bekymret nå når smitten brer seg blant barn og unge, der flere er uvaksinerte. Tall fra Sør-Afrika viser at en noe høyere andel barn er blitt innlagt på sykehus etter at omikronvarianten kom.

Medisinsk rådgiver Torild Skrivarhaug.

– Barnehelsesituasjonen i Sør-Afrika er uoversiktlig, og det er uklart om dette kan overføres til norske forhold. Vi har fortsatt heller ingen erfaring som tilsier at barn med diabetes er mer utsatt for smitte eller alvorlig sykdom sammenlignet med barn uten diabetes, sier Torild Skrivarhaug, overlege ved Barne- og ungdomsklinikken ved Oslo universitetssykehus, og leder av Barnediabetesregisteret.

Hun mener det er sannsynlig at de fleste barn, også de med diabetes, vil oppleve mild sykdom dersom de blir smittet med omikronviruset.

Likevel: Barn med diabetes som blir syke, må som voksne passe ekstra godt på og måle blodsukkeret ofte. Infeksjonssykdommer fører som regel til økt insulinbehov, og det er viktig å være obs på symptomer på syreforgiftning. Les mer her

Grunn til å passe ekstra på?

– Bør personer med diabetes nå være ekstra forsiktige?

– Vi kan nok stadfeste at omikron smitter lettere enn deltavarianten. Likevel beskytter vaksinen trolig godt også mot dette viruset, slik at man får mildere forløp av covid-19. Personer med diabetes trenger altså ikke mure seg inne om de er vaksinert, men kan bevege seg ute som andre, med respekt for myndighetenes råd, sier medisinsk rådgiver Trond Geir Jenssen.

Han poengterer samtidig at risikoen for alvorlig sykdom øker med høy alder og tilleggsdiagnoser, som sykdom i hjerte og nyrer, eller hvis man er svært overvektig. 

 

Slik er planen for 3. dose

  • Eldre over 65 får vaksinen først. Også helsepersonell skal komme i første rekke.
  • Deretter skal personer ned til 18 år med alvorlige underliggende sykdommer (gruppe 4) få vaksinen. I tillegg er målet at alle ned til 45 år i den generelle befolkningen får tilbud om dose 3 innen midten av januar, og at alle over 18 år får tilbud innen utgangen av februar 2022.
  • Regjeringen anbefaler også kommunene å prioritere ansatte i skoler og barnehager.
  • Diabetes faller inn i risikogruppe 5 til 7 og prioriteres ikke spesielt i køen. Anbefalingen fra FHI er likevel at kommunene først skal kalle inn til vaksinering de som har ventet lengst siden dose 2. I praksis betyr det at de som ble prioritert i første vaksineringsrunde kalles inn tidligere enn de som ikke har tilleggsdiagnoser.
  • Det skal gå 20 uker mellom dose 2 og 3.

Har du flere spørsmål om covid-19 og diabetes?

Du finner svar på ofte stilte spørsmål om korona og diabetes her.

Diabeteslinjen er åpen for rådgivning hverdager klokken 9-15.