Reaktiv = som reaksjon på «noe» (dvs. måltidet)
Hypoglykemi = lavt blodsukker.

Når man spiser mat, stiger blodsukkeret. Når blodsukkeret stiger, oppfatter kroppen dette, og begynner å produsere insulin. Insulin senker blodsukkeret, og skal gjøre det, for det er uheldig for kroppen med for høyt blodsukker. Manglende eller dårlig virkende insulin, gir høyt blodsukker og diabetes.

Hos noen personer, så stiger insulinmengden i blodet etter et måltid, mer enn hos andre, og «virkningen» av insulinet er sterkere enn hos andre på celleoverflatenivå. Virkningen av insulin er altså å senke blodsukkeret.

Hvis man har en større insulinproduksjon av et måltid enn gjennomsnittlig, og dette insulinet samtidig virker «sterkere» enn hos gjennomsnittspersonen, da vil blodsukkeret synker raskere og mer enn hos folk flest.

Det synker da faktisk så lavt at man får lavt blodsukker, og dette kan gi symptomer som ligner «føling» ved lavt blodsukker hos de med diabetes som bruker insulin eller sulfonylurea-tabletter.

Det er dette som er «reaktiv hypoglykemi», altså lavt blodsukker som respons på mat som har blitt inntatt litt tidligere.

Det er ingen medisiner eller endelig kur mot denne tilstanden som følge av overaktivt/for mye insulin. Du må velge matvarer som gir minst mulig insulinrespons i kroppen etter måltidet. Matvarer som består av lav GI, og mest protein og fett.

Relaterte artikler:
- Postprandialt blodsukker: Blodsukker fra måltidsstart til 4 timer etter måltid