Påsketradisjoner

Egg er et symbol for liv og kraft og har røtter i både jødisk, kristen og hedensk tradisjon. Påsken, som opprinnelig var en jødisk fest, er i dag kirkens eldste høytid. I katolsk tid ble høytiden forberedt med en 40 dagers faste, som ble innledet med en tre dagers festperiode, fastelavn. Egget fikk plass på frokostbordet første påskedag som et uttrykk for vår og livskraft, og har siden hatt fast plass i påskehøytiden.

I en eldre jordbruks- og husdyrkultur verpet ikke hønene om vinteren – eggene kom med våren. Påsken, som er en overgang fra vinter til vår, var derfor også en «eggfest». Etter hvert kom også tradisjonen med påskeegg laget av sjokolade. Dette var først en skikk for de øvre sosiale lag i byene, i dag bruker nordmenn flere hundre millioner på påskegodt.

I moderne jordbruks- og husdyrkultur kan hønene produsere egg hele året – ca. fire millioner høner produserer egg til enhver tid i Norge. Her får vi trygge egg fra høner som er frittgående, bor i miljøinnredede bur eller som bor på gårder med økologisk drift.

Egget - naturens egen multivitamin

Egget er proppfullt av vitaminer og næringsstoffer – og er naturens egen multivitamin. Det er proteinrikt, og proteinet er av høy kvalitet, hvilket gjør at egget er gunstig for blant annet å bygge muskler. Det inneholder ti prosent fett, men ingen karbohydrater. Sammensetningen holder deg mett lenge uten at du får blodsukkerstigning.
Egg er også en god kilde til vitamin D, selen og vitamin B12, det inneholder alle vitaminene utenom vitamin C. Med paprika på brødskiva og en appelsin i sekken, får du alle vitaminene i et måltid.

Egg kan tilberedes på mange måter; sammen med andre matvarer eller alene. Mat med egg kan enkelt varieres, enten du har god eller dårlig tid. Egg bidrar ikke bare til et sunt kosthold, det er også klimasmart. Det har nemlig lavere CO2-utslipp enn andre animalske matvarer som melk og kjøtt.

Her får du tips til noen gode oppskrifter med egg – om det er til lange frokoster eller som turmat i påskefjellet.

Turwraps

Turwraps

Foto: Diabetesforbundet

Fyll sekken med disse wrapsene, fulle av energi og smak!

 

Egghakk

Egghakk

Foto: Getty Images/HandmadePictures

Enkel egghakk som passer til frokost og tur.

 

Matpakketips: Omelettwrap

Omelettwrap

Foto: Colourbox

Omelettwrap passer bra for deg som vil ha et proteinrikt og karbohydratfattig måltid. Denne retten vil holde deg mett lenge. Perfekt på tur eller i matpakka.

 

Kokt egg

 Kokt egg

Foto: Getty Images/Margouillatphotos

Kokt egg er alltid en vinner på frokostbordet. 

Ifølge opplysningskontoret for kjøtt og egg bør eggene skylles raskt i kaldt vann etter koking, for å forhindre at eggene fortsetter å stivne. Hardkokte egg bør avkjøles i rennende vann like lenge som koketiden

Koketid:
Bløtkokt egg: 3-6 minutter
"Smilende" egg: 6-8 minutter
Hardkokt egg: 8-10 minutter

 

Kilder