Jula begynner tidligere og tidligere for hvert år, og rester spises til langt ut i januar. At julematen skal vare helt til påske er ikke gunstig for noen, heller ikke personer med diabetes. Kos deg med julematen rundt høytiden og i romjulen, men unngå å ha et festmåltid hver dag.

Julefrokost: Velg grovt og magert

Her kan du som har diabetes finne mye godt. Ha i bakhodet at kjøttet bør være så rent og magert som mulig. Bruk begrensede mengder lyst brød. Grovbrød er et bedre alternativ for blodsukkeret.

Bra pålegg på grovbrødet er juleskinke, kokt skinke, kalkunpålegg, svinestek, roastbiff, røkt laks, peppermakrell, ansjos, eggerøre, kokt egg, lett waldorfsalat, påleggsalat, tomatsild, sursild, limesild, karrisild, mager leverpostei og mager hvitost. Frisk opp måltidet med oppskåret frukt og grønt.

Julemiddag: Kutt i fett og karbohydrater

Du skal spise julemat med god samvittighet, enten du spiser ribbe, svinestek, pinnekjøtt eller lutefisk. Det er likevel lurt å ta noen forholdsregler:

  • Vær forsiktig med raske karbohydrater som i fint brød. Bruk grovt brød generelt, og 1–2 små poteter til middagen.
  • Unngå for mye mettet fett. Skjær bort det synlige fettet på kjøttet, begrens inntak av svor, og vær forsiktig med kjøttprodukter som julepølser og medisterkaker.
  • Svinestek, skinkestek og kalkun er gode alternativ til ribbe og pinnekjøtt, og kan gi variasjon i julemiddagen.
  • Grove kjøttkaker laget av karbonadedeig kan også være et alternativ til medisterkaker.
  • Vær obs på mat med mye salt (spesielt spekemat).

Juledessert: Små porsjoner eller mindre sukker

Riskrem er en klassiker som juledessert, men denne er ofte rik på sukker og fløte. Lag din egen med sukkererstatning og høyere andel lettmelk enn fløte, eller bruk bær med litt krem som en alternativ dessert.

Her er to varianter med mindre fett og sukker:

Riskrem

Riskrem

«Riskrem» med cottage cheese

Riskrem

For flere tips se Julebakst med toppscore og Julekos med stil

10 tips for en sunnere jul

  1. Spis en god frokost og lunsj – da unngår du å være veldig sulten til middag, og dermed overspise når den gode julematen kommer på bordet.
  2. Velg sunt pålegg, det vil si fiskepålegg, magre kjøttpålegg og grønnsaker til brødskiven.
  3. Begrens inntaket av fett: Skjær bort synlig fett på ribbe og pinnekjøtt, velge magre kjøttprodukter, og være forsiktig med ribbe- og pinnekjøttkraft (velg heller brun saus).
  4. Husk grønnsaker: Fyll gjerne halve tallerkenen med grønnsaker.
  5. Bruk tid når du spiser – ofte blir magen mett før øynene.
  6. Begrens dessertene: Spis mindre av sukkerrike og fettrike juledesserter. Varme bær og litt krem/kesam kan være gode alternativer.
  7. Ha faste tider for snop: Unngå å ha julegodt og snacks stående fremme hele dagen. Hent det for eksempel heller inn på bordet i små skåler på kvelden.
  8. Drikk mindre av brus og annen drikke med sukker. En god erstatter er lightvariantene eller mineralvann.
  9. Vær obs på kaloriene i alkohol: Mange har et høyere inntak av alkohol i juleukene, så vær klar over at drikke med alkohol inneholder mye tom energi.
  10. Fysisk aktivitet gjør godt! Benytt dagene til å gå en tur, ake, stå på ski eller skøyter, lage snømenn eller ta en treningsøkt. All aktivitet har en positiv effekt på blodsukkeret ditt.

God jul!