− Før vi starter må alle sjekke blodsukkeret sitt. Er det følingslavt under 5 eller ligger du over 20 så sier du fra til en av oss, sier sykepleier Åse Figenschau.

39 barn er klare for dagens andre post på programmet – fysisk aktivitet med Diabetesforbundets treningsveileder Kristin Øygard. Men først må altså blodsukkeret sjekkes – som seg hør og bør på Diabetesforbundets sommerleir for barn mellom 10 og 14.  

Gøy å bli kjent med nye

For de fleste er dette første gang på leir og for noen var dagene i forkant nervepirrende. For hvordan er det egentlig å skulle tilbringe fem dager med så mange mennesker man ikke kjenner fra før?

− Jeg var litt spent, men det gikk bra. Jeg ble fort kjent med folk, forteller 12 år gamle Linnéa Ringen fra Fredrikstad. 

Hun bor på rom sammen med Kamille Vyrva (13) fra Sandefjord og de to har for lengst funnet tonen – til tross for at det ikke har blitt så veldig mye søvn.

− Jeg tror Kamille blir litt irritert av at jeg våkner mange ganger om natten og vekker henne, forteller Linnéa, noe Kamille avviser.

− Det er gøy å bli kjent med nye. Vi snakker ikke så mye om diabetesen, men det er veldig fint at man kan være åpen om den. Her kan jeg være helt trygg med diabetesen, sier Kamille.

ROMVENNINNER: Kamille Vyrva og Linnéa Ringen deler rom på sommerleir og ble raskt godt kjent.

Foto: Julie Brundtland Løvseth

Slipper plagsomme spørsmål

Slik er det ikke alltid ellers. Spørsmål fra fremmede om pumper og sensorer kan bli mange og noen ganger litt plagsomme. Her er det ingen som bryr seg. Her har nemlig flertallet diabetes.

− Det er veldig deilig å slippe sånne spørsmål, forteller Linnéa.

Som i fjor arrangeres årets sommerleir i Sørmarka i Ski kommune like utenfor Oslo. Med store grøntområder og idylliske Syverudtjern enkelt tilgjengelig, ligger alt til rette for en aktiv uke i naturskjønne omgivelser.

Aktivitetene skal være morsomme, men det er også lagt opp til at barna skal lære om diabetes. I løpet av oppholdet har de fått prøve seg på blant annet rebusløp, Farmen Light og maling av t-skjorter. Denne dagen startet med fotosafari der barna skal dokumentere sin diabetes gjennom kameralinsen. Etter trening og lunsj er det klart for Torsdagsrådet der deltakerne på forhånd har skrevet ned spørsmål om ting de lurer på om diabetes.

− Kan man bli håndballspiller på heltid selv om man har diabetes, lyder et av spørsmålene.

− Ja, er svaret fra sykepleier Åse som kommer med flere eksempler på toppidrettsutøvere som har diabetes 1.

«Pausene» like viktige

 −  Jeg synes opplegget har vært kjempebra, men det aller beste er å bade, forteller Aslak (10).

For vel så viktig som de organiserte aktivitetene, er det som foregår når det er pauser i programmet. Det er da de virkelig viktige samtalene foregår og nye vennskap for alvor dannes. Bading er det gjeveste for veldig mange, men også i vannet må det tas noen ekstra forholdsregler.    

BOKSING: Aslak (10) synes det er gøy med de forskjellige aktivitetene på leir. Aller best liker han å bade, men boksing er også artig.

Foto: Julie Brundtland Løvseth

− Ikke noe bading hvis blodsukkeret er under 7, så da er det kanskje på tide å justere basalen, sier sykepleier Åse som tar plass i «følingsbåten» mens badingen foregår.

For nesten umerkelig jobber ledere hele tiden med at alt skjer i trygge rammer. De er aldri langt unna når det piper i alarmer eller noen har behov for litt følingsmat.

− Det føles veldig trygt og mamma er ikke så stressa som jeg trodde hun ville være, sier Linnéa.

Etter fire dager på leir har mange av barna knyttet nye vennskap som sannsynligvis vil bestå også etter at de tar farvel på sommerleirens siste dag. Og til de som kanskje synes det virker litt skremmende med så mange dager borte fra det kjente og trygge har Aslak en oppfordring:  

− Det er ikke noe skummelt. Det er veldig gøy med sommerleir og det er folk som passer på alt som har med diabetesen å gjøre.