Siste besvarte spørsmål

  • Etiske problemer med stamceller mot diabetes?

    Hei! Jeg leste i artikkelen: https://www.diabetes.no/diabetes-type-1/behandling/forskning-pa-kur/. Dere skriver at det er flere etiske problemer ved å bruke stamceller mot diabetes. Jeg synes dette er veldig spennende, siden jeg har diabetes type 1 og synes at dette er en interessant mulighet i fremtiden. Men jeg vil sette meg litt mer inn i disse etiske problemene og lage en skolepresentasjon om det. Derfor lurte jeg på om dere kan forklare meg disse etiske problemene?

    09.11.2022 Annet
  • Hvorfor diabetes 2 når normalvektig?

    Hei. Hvorfor får man diabetes 2 ved normalt kosthold og normalt aktivitetsnivå? Jeg har selv normal vekt. Det er mye diabetes, både 1 og 2, på begge sider i familien. Det er vel to forskjellige typer diabetes 2? Tror jeg har hatt diabetes siden jeg var liten, men fikk diagnosen diabetes 2 ved en tilfeldighet da jeg var syk for noe annet.

    06.11.2022 Annet
  • Trygt med metformin i svangerskapet?

    Hei! Jeg er gravid i uke 30+0 og har svangerskapsdiabetes med noen få høye målinger etter måltid. Har aldri hatt en måling over 7.3 mmol/l og som oftest ligger det akkurat på grensen 6.7. Jeg har fått utskrevet metformin og skal ta 1 tablett om morgenen til frokost (500mg), men jeg kom over denne artikkelen: http://bit.ly/3IbXAJH. En NTNU-studie hvor forskere sier at metformin ikke har noen virkning ved svangerskapsdiabetes? Ser også at det står i felleskatalogen: Kvinner med diabetes som prøver å bli gravide eller som er gravide, bør ikke behandles med Metformin. Bruk i stedet insulin til å holde blodsukkeret på et så normalt nivå som mulig. Så spørsmålet mitt er egentlig om dette er trygt? Jeg kjenner jeg gruer meg til å ta en ny tablett med Metformin i morgen tidlig og vet faktisk ikke om jeg tør. Har også hørt at det praktiseres forskjellig i Norge, noen leger anbefaler det ikke, mens andre gjør. Og at noen sykehus skriver kun ut insulin og har sluttet med Metformin til gravide.

    30.10.2022 Behandling
  • Spørsmål ved bruk av Ozempic?

    Jeg er en kvinne som fikk diagnosen diabetes 2 i 2017. Verdiene var akkurat over og jeg var godt overvektig. Etter noe magetrøbbel med metformin ble jeg i slutten av 2021 satt over på Ozempic. Blodsukkeret har hele tiden vært fint siden oppstart av medisinering. Etter å ha slitt med overvekt og ekstreme dietter siden 8 års alderen (BMI vekslende fra 19.5 til 35) kjente jeg for første gang på metthetsfølelse etter oppstart av Ozempic. Dette har ført til rolig vektnedgang med psyken i behold. Vekten har stabilisert seg de siste 3 månedene og befinner meg nå akkurat innenfor toppen av sunn BMI iht. skalaen. Som et prøveprosjekt «på gøy» fikk jeg teste ut kontinuerlig blodsukkermåling på fredag. Denne testen bekrefter noe høyt blodsukker på morgen (5.6-6.2) og økning ved stress, etter trening og mat. Gjennomsnitt er 5.6 pr nå. Den avslører også imidlertid noen kortvarige dupper på 3.9-3.2 i noen fastende perioder, samt korte høye topper på 11 etter mat og stress. Jeg føler ikke noen symptomer ved de lave målingene. Spørsmål: - hvorfor er grensen for lavt blodsukker lavere for personer med diabetes 2 enn for normale folk? - kan jeg med min vektnedgang ha «kvittet meg» med diabetesen, til tross for topper over grenseverdier? - Ettersom risk for lavt blodsukker på Ozempic er forholdsvis ikke eksisterende, når det ikke kombineres med andre medisiner, er disse bunnene forårsaket av meg selv eller av medisinen? - ettersom folk uten diabetes bruker Ozempic, vil det være farlig for meg å fortsette med denne medisinen? Som en velfungerende person med mild helseangst og spiseforstyrrelse, som er livredd for nå å måtte slutte å høre på kroppen, tvangsspise når jeg ikke er sulten, eller legge på meg for hundrede gang, håper jeg inderlig på svar.

    02.10.2022 Behandling
  • Har Amaryl negativ påvirkning på indre organer?

    Jeg har brukt tabletten Amaryl (glimepirid) i mange år. Legen min sier nå at «forskning viser at Amaryl er bra for å redusere blodsukkeret, men dårlig for indre organer». Kan dere si noe om denne påstand?

    27.09.2022 Behandling
  • Er langtidsblodsukker på 52-54 mmol/mol skadelig over tid?

    Hei, Jeg er en mann i 60-åra som fikk diabetes type 2 for 2 år siden. Er et langtidsblodsukker på 52-54 mmol/mol (6,9-7,1 %) skadelig over tid uten behandling/medisiner?

    22.09.2022 Behandling
  • Lavkarbo-diett ved svangerskapsdiabetes?

    Hei. Jeg har spørsmål rundt ketoner i urinen under svangerskapsdiabetes. Jeg har hatt et kosthold den siste tiden med lite karbohydrater, vil tro ca. 100 g per dag, og nesten ingen «raske» karbohydrater. Har fått beskjed på flere kontroller nå at jeg har hatt +2 på ketoner i urinen. Har forsøkt å lese meg litt opp på dette, og ut fra det jeg har lest så kommer det av at jeg har spist for lite karbohydrater? Har også gått ned ca. 3 kg de siste 4 ukene og føler meg ofte sulten. Endokrinologen jeg har vært hos mente derimot at det kom av dårlig kontrollert blodsukker. Det synes jeg høres litt rart ut da jeg har hatt fastende blodsukker på 4,8-5,6 (ca 60 % av målingene har vært under 5,3) og aldri har målt blodsukker over grensen på 6,7 2 timer etter måltid (90 % av målingene er under 6,0). Trodde ketoner oppstod når blodsukkeret er veldig høyt? Jeg lurer også på om det er farlig med ketoner når jeg er gravid? Har uansett forsøkt å spise litt mer karbohydrater og har heller justert andre ting for å holde det fastende blodsukkeret under grensen, noe som fungerer fint foreløpig.

    13.09.2022 Kost/fysisk aktivitet
  • Varige mén etter alvorlige hypoglykemier?

    Hei, finnes det noe oversikt over rapporterte tilfeller av varige mén ved kritisk lavt blodsukker? Jeg bruker også Dexcom i dag, finnes det noe alternativ som kan være bedre?

    13.09.2022 Blodsukker
  • Metformin eller insulin ved svangerskapsdiabetes?

    Hei, jeg har fått svangerskapsdiabetes med for høye fastende blodsukkerverdier (stort sett rundt 5.3-5.5, like ofte er den under 5.3). Har kostholdsregulert i snart 4 uker, og fikk beskjed av endokrinologen jeg hadde time hos på Rikshospitalet at jeg skulle justere et par ting og forsøke 2 uker til fordi målingene er såpass lave. Så til spørsmålet; legen hadde ikke hørt om NTNU-studien som kom for et par år siden der de fant at metformin ikke hadde effekt på svangerskapsdiabetes. Hva mener dere om denne studien? Hvis jeg må starte på medisiner, bør jeg kreve insulin? Virker også som om metformin har fæle bivirkninger... Takk for svar :)

    11.09.2022 Behandling
  • Tenåring i fornektelse - hva gjør vi?

    Hei, Vi har en datter på 13 år som fikk påvist T1D for 3/4 år siden. Hun er i fornektelse til sykdommen og viser depressive symptomer som uttalelser om at hun ønsker å dø. Hun ønsker å holde sykdommen skjult, selv for oss omsorgspersoner, og ønsker å klare alt selv (noe hun ikke gjør). Hun har sagt flere ganger at hun skammer seg over å ha fått diabetes. Hun kjenner ingen andre med sykdommen på samme alder. Vi forsøker å få psykologhjelp til henne og vi forsøker å hjelpe til så godt vi kan med regulering i hverdagen, men det er vanskelig fordi et hvert spørsmål eller tilbud om hjelp fører til konflikt/sinne/friksjon, så hjemmet vårt er enten veldig konfliktfullt eller så går hun høy svært mye. Hvilke råd har du til oss som foreldre?

    16.08.2022 Behandling