Siste besvarte spørsmål

  • Triggerfinger og diabetes?

    Har hatt diabetes type 1 i 13 år (er 55 år). Siste HbA1c var 51 så greit regulert. Har fått et problem med at den ene langfingeren låser seg i utstrakt stilling og jeg må bruke den andre hånda for å få bøyd fingeren igjen. Har også fått en kul oppe på fingeren og neglen har fått en «renne» fra neglebåndet og til tuppen. Er dette diabetesrelatert eller noe annet?

    08.08.2022 Annet
  • Medikament for vektnedgang ved diabetes type 1?

    Finnes det noe godkjent slankeprodukt (mysimba, ozempic, saxenda) som er «trygt» å bruke når en har diabetes type 1? Jeg har store utfordringer med overvekt, og dette kombinert med årsaken (søtt og salt på kveldene) gjør det utfordrende å regulere min diabetes.

    30.07.2022 Kost/fysisk aktivitet
  • Råd for vektnedgang?

    Jeg har nylig fått diabetes type 2. Jeg bruker metformin 500 mg x3. Jeg er kjemperedd for diabeteskomplikasjoner, så dette tar jeg veldig alvorlig, og jeg ønsker å klare meg uten metformin etter hvert. Jeg har ca. 40 kilo overvekt, som nå skal bort. Målingene mine nå, med metformin er godt innenfor anbefalt nivå, bortsett fra fastende som noen ganger er over 7, og oftest rett under. 2 timer etter måltid er det alltid under 7. Jeg lurer på om jeg må holde meg unna brød/knekkebrød, pasta osv. for å få dette til på en god måte? Jeg kjenner flere med dia 2 som spiser lavkarbo, og det ønsker jeg ikke selv. Kan en betydelig vektnedgang gjøre meg symptomfri? PS, jeg er henvist overvektsklinikken, så får nok hjelp med vekten der.

    10.03.2022 Kost/fysisk aktivitet
  • Behandling av smertefull nevropati?

    Hei, jeg har hatt diabetes type 2 i ca. 15 år. Jeg har fått følgeskader i beina, nevropati. Jeg bruker Neurontin 900 mg om kvelden. Dette pga. smerter i nedre del av føttene om natten. Nå har effekten blitt dårligere av denne medisinen. Fikk ny medisin av fastlegen Cymbalta 30 mg. Utrolig effektiv, men for mye bivirkninger (diaré og kvalme). Lurer da på om det finnes andre behandlingsmåter?

    01.03.2022 Behandling
  • Følges opp av fastlege eller diabeteslege med diabetes type 1?

    Hei Min sønn er 23 år og fikk diabetes for fem år siden. Han klarer seg fint i forhold til dette. Har inntrykk av at diabetessykepleier han går til er dyktig. Han var nylig der og fikk beskjed om at det var fastlegen som skulle følge ham opp og ikke lege på sykehuset. På sykehusets nettside står det: «Har du diabetes type 1, skal du som hovedregel ha time til kontroll hos lege på sykehuset en gang i året». Ser at det også i diabetesveilederen fra helsedirektoratet står at pasienter med diabetes type 1 bør tilbys tverrfaglig oppfølging i spesialisthelsetjenesten. Hvilke rettigheter har han i forhold til dette? Har inntrykk av at ikke alle fastleger er oppdaterte på diabetes og nye medikamenter eller utstyr i diabetesbehandlingen. Må ikke sykehuset følge veilederen?

    09.01.2022 Rettigheter
  • Har jeg diabetes eller ikke?

    Hei! Jeg har tatt en glukosebelastning som viste 12,3 mmol/l etter to timer. Langtidsblodsukkeret mitt var imidlertid innenfor normalen, på 38 mmol/mol (5.6 %). Har jeg likevel diabetes? Jeg skal selvsagt til legen, men det er et par uker til. Kan nevne at jeg ellers er plaget med hyppige soppinfeksjoner, er ekstremt slapp og veldig tørst. Tisser ofte, men vet ikke hva som er ofte nok til å kvalifisere for poliuri.

    08.01.2022 Blodsukker
  • Fallskjermhopping med diabetes type 1?

    Hei, jeg har tenkt å ta fallskjermlappen. Jeg har diabetes type 1 og lurer på om det blir noe problem med tanke på å ta lappen?

    08.11.2021 Annet
  • Hvor lang tid tar det før metformin virker?

    Hei, jeg har hatt diabetes 2 noen år, men begynte ikke med medisiner før for en uke siden. Langtidsblodsukker låg på 64 mmol/mol (8 %) sist måling. Vi startet derfor opp med 500 mg metformin x 2 per dag for en uke siden. Jeg måler om morgen og det har det gått ned til ca.7.5 mmol/l, men trodde det skulle gå mer ned? Hvor lang tid går det før det kommer ned mot 6,0? Jeg holder meg i god form, trener 3 ganger per uke.

    02.10.2021 Behandling
  • Kan jeg klare meg uten insulininjeksjoner?

    Jeg fikk diabetes type 2 etter akutt bukspyttkjertelbetennelse for ca. 10 år siden. Jeg har brukt insulin Insulatard i ca. et år. Etter at jeg har startet på lavkarbo/ketokost med kun 2 måltider pr dag, har blodsukkeret blitt lavt og stabilt. Jeg har samtidig gått ned fra 12 enheter morgen/kveld til nå 5 enheter morgen og kveld. Like lavt blodsukker, men også for lavt innimellom. Kan jeg forsøke å slutte med insulin? Tar også metformin 500 mg to ganger daglig.

    30.09.2021 Behandling
  • Kan små endringer i øyet bedres med et stabilt bra blodsukker?

    Har fått påvist små endringer i øyets netthinne på grunn av diabetes type 2. Kan små øyeforandringer i øyets netthinne gå tilbake av seg selv ved stabilt blodsukker eller må det alltid behandles med ev. laser?

    27.09.2021 Blodsukker