Siste besvarte spørsmål

 • Tannimplantat ved diabetes?

  Hei. Diabetes type 2, godt regulert. Måtte fjerne 2 tenner. De lærde strides. Anbefalt av min tannlege å sette inn implantat. En tannlegespesialist jeg har vært hos anbefaler det ikke grunnet infeksjonsfare. Har dere noen erfaringer og/eller anbefalinger knyttet til dette? Hilsen Medlem.

  25.05.2024 Behandling
 • Advarsel mot allergimedisinen Rinexin for oss med diabetes?

  Hei, Har hatt diabetes type 1 i over 20 år. Sliter mye med pollenallergi, og vanlige tabletter og vaksinasjon har hatt svært liten effekt på meg. Fikk prøve en Rinexin tablett av en venn, som fungerte veldig bra. Men ser nå på nettet at det er "varsel" for personer med diabetes å ta dette. Vet dere hvorfor? Eller hva som er farene? Er det vanskeligere å regulere blodsukkeret? Jeg sliter såpass med allergien, at jeg er villig til å ha dårligere blodsukkerkontroll i en periode for å få has på allergien... Takk :)

  06.05.2024 Behandling
 • Alternativ til metformin for vår underernærte far?

  Hei, vår far på 80 er sterkt underernært. Han har diabetes type 2 og har gått på metformin i mange år. Han har gradvis blitt tynnere og mistet appetitt. Nå klarer han ikke spise omtrent i det hele tatt. Han er på sykehjem og får Fresubin næringsdrikk. Vi har gjentatte ganger foreslått å vurdere alternative medisiner til metformin for blodsukkerreguleringen for legen hans, men uten hell. Finnes det noen gode alternativer til metformin i en type case som vi beskriver? Er det virkelig metformin som er best, selv om det i praksis fungerer som en slankemedisin på vår far?

  09.04.2024 Behandling
 • Virkning på blodsukker ved å øke dosen Ozempic fra 1 til 2 mg?

  Hei, jeg har hatt diabetes type 2 i ca. 20 år. Langtidsblodsukker har alltid vært OK. De siste 2 åra har jeg hatt 5 vikarleger, ingen fast lege, og kontroll av blodsukker ble noe dårlig. Jeg tar 1000 mg metformin morgen, ved lunsj og ved middag, total 3000 mg daglig. Jeg bruker også Ozempic 1 mg hver uke. De siste månedene hoppet langtidsblodsukker fra 54 til 67. Legevikar økte dosen Ozempic til 2 mg, men så fikk jeg en ny legevikar som sier at ved diabetes hjelper kun 1mg Ozempic. Dvs. at 2 mg Ozempic ikke hjelper ved diabetes? Stemmer det?

  04.04.2024 Behandling
 • Kan diabetes 2 gi svekket hukommelse?

  Hei! Kan diabetes 2 svekke korttidsminnet/hukommelse generelt?

  07.02.2024 Behandling
 • Råd om fysisk aktivitet ved stigende fastende blodsukkerverdier

  Jeg er en mann på 76 år. Har sakte stigende fastende blodsukker til i dag litt over 7 mmol/l. Normal glukosebelastningstest. Langtidsblodsukker 42 mmol/mol. Fastende blodsukker har økt sakte over flere år mens langtidsblodsukker holdt seg lavt, sannsynligvis takket være livsstilsendringer med sunn kost, fysisk aktivitet og vekttap. Har på fire år gått ned 8 kg i vekt til BMI 25 (75 kg). Midjemål 88 cm. Tror det suksessivt stigende blodsukker er genetisk årsaket og ikke kan stoppes helt. Spørsmålet mitt er om det er fornuftig å gå ned i vekt ytterligere? Føler meg ikke overvektig i det hele tatt og er relativt muskuløs for min alder. Jeg vet ikke hva som er optimal BMI ved diabetes type 2. Er det mulig å få noen råd?

  03.02.2024 Behandling
 • Reseptfrie smertestillende medisiner ved diabetes?

  Hei, På Helsenorges nettsider under «Reseptfrie smertestillende medisiner», står det at NSAIDs (ibux og naproksen) ikke skal brukes av pasienter med blant annet diabetes. Stemmer denne informasjonen? På deres nettsider står det at personer med diabetes kan bruke NSAIDs.

  28.12.2023 Behandling
 • Diabetes og kolesterolbehandling?

  Etter et besøk hos min fastlege fikk jeg en resept på Atorvastatin som jeg bør starte med fordi min kolesterolverdi var høyere en ønskelig. Totalkolesterol på 5,5 og LDL på 3,3 og forklaring på at hos personer med diabetes bør LDL være under 2,5. Verdiene var høye også for et år siden. Den gang gjorde jeg et forsøk på lavkarbokosthold i en periode før legetimen. Jeg har kjent på stress i de alle de 23 årene jeg har hatt diabetes type 1. Et stress for å klare å håndtere diabetes og et stress for å klare å jobbe selv om jeg i løpet av alle disse årene har hatt problemer med søvn og å være uthvilt til dagen. Dette medførte til at jeg var helt utslitt når jeg kom hjem fra jobb. Jeg er nå 53 år, ufør (med diagnosen fibromyalgi) og jeg bor alene. For et år siden fikk jeg ny pumpe, Medtronic, Minimed 780 med guardian 4 sensor, og fikk derav en helt ny hverdag, et liv igjen. Jeg må si at jeg gikk rett i kjelleren når jeg fikk brev om kolesterolet og resepten, så jeg googlet det og finner ut at det er «Sterkt anbefalt at alle mellom 40 og 60 år å få statinbehandling» av Helsedirektoratet og jeg fant at det er frarådet i andre land fordi det er mye bivirkninger. Mange av disse bivirkningene har jeg allerede klart å minske. Mitt kosthold er ikke spesielt usunt, men det kan helt sikkert forbedres. Jeg passer på å gå turer flere ganger i uka, mer enn når jeg var i arbeid og jeg klarer bedre å «sette» grenser til mitt behov nå. Jeg mener at det er årsaken til for høyt kolesterol som bør tas tak i og føler sterk motstand mot disse medisinene. Spørsmålet er om dere kan gi meg opplysninger om dette? Altså kolesterolsenkende medisiner. Da tenker jeg ikke på det helsedirektoratet mener og om hva som kan gjøre at jeg slipper å ta det. Er det en del av diabetesbehandlingen å få en god veiledning til å ikke ta raskeste utvei med medisiner? Dette for at jeg skal kunne ta en beslutning om dette. Jeg bor slik til at det er vanskelig med fastlege, men har bestilt en time der. Må bare nevne at jeg mangler konsentrasjon og ikke klarer å lese lange artikler (noe som også er en av bivirkningen av medisinen).

  16.11.2023 Behandling
 • Kostholdsregulert, men kan jeg ta metformin før større måltid?

  Hei, jeg fikk diabetes type 2 i januar. Regulerer nå ganske strengt med kosthold og redusert vekt. Ingen medisin. Men så tenker jeg på jula... Lyst å unne meg litt mer da. Kan jeg ta metformin i forkant av større måltid? Eller er dette en medisin som virker først etter jevnlig bruk?

  09.11.2023 Behandling
 • Tabletter i tillegg til Ozempic som ikke gir diaré?

  Hei, Jeg har gått på metformin i mange år og lidd av en gelemage og uforutsigbare sprengdiare-runder hver dag. Startet på Ozempic i mai 2023 i tillegg. Disse to i kombinasjon har gjort vondt verre. Kuttet to av metformintablettene og oppdaget at magen ble mye, mye bedre. Men, jeg må jo ha tabletter ved siden av? Legen er tydeligvis ikke god på dette. Kjenner dere til alternativer til metformin som ikke dreper tarmen? Har hørt om Jardiance, men er den bedre? Håper på hjelp.

  19.10.2023 Behandling