Siste besvarte spørsmål

  • Kan diabetes 2 gi svekket hukommelse?

    Hei! Kan diabetes 2 svekke korttidsminnet/hukommelse generelt?

    07.02.2024 Behandling
  • Råd om fysisk aktivitet ved stigende fastende blodsukkerverdier

    Jeg er en mann på 76 år. Har sakte stigende fastende blodsukker til i dag litt over 7 mmol/l. Normal glukosebelastningstest. Langtidsblodsukker 42 mmol/mol. Fastende blodsukker har økt sakte over flere år mens langtidsblodsukker holdt seg lavt, sannsynligvis takket være livsstilsendringer med sunn kost, fysisk aktivitet og vekttap. Har på fire år gått ned 8 kg i vekt til BMI 25 (75 kg). Midjemål 88 cm. Tror det suksessivt stigende blodsukker er genetisk årsaket og ikke kan stoppes helt. Spørsmålet mitt er om det er fornuftig å gå ned i vekt ytterligere? Føler meg ikke overvektig i det hele tatt og er relativt muskuløs for min alder. Jeg vet ikke hva som er optimal BMI ved diabetes type 2. Er det mulig å få noen råd?

    03.02.2024 Behandling
  • Reseptfrie smertestillende medisiner ved diabetes?

    Hei, På Helsenorges nettsider under «Reseptfrie smertestillende medisiner», står det at NSAIDs (ibux og naproksen) ikke skal brukes av pasienter med blant annet diabetes. Stemmer denne informasjonen? På deres nettsider står det at personer med diabetes kan bruke NSAIDs.

    28.12.2023 Behandling
  • Diabetes og kolesterolbehandling?

    Etter et besøk hos min fastlege fikk jeg en resept på Atorvastatin som jeg bør starte med fordi min kolesterolverdi var høyere en ønskelig. Totalkolesterol på 5,5 og LDL på 3,3 og forklaring på at hos personer med diabetes bør LDL være under 2,5. Verdiene var høye også for et år siden. Den gang gjorde jeg et forsøk på lavkarbokosthold i en periode før legetimen. Jeg har kjent på stress i de alle de 23 årene jeg har hatt diabetes type 1. Et stress for å klare å håndtere diabetes og et stress for å klare å jobbe selv om jeg i løpet av alle disse årene har hatt problemer med søvn og å være uthvilt til dagen. Dette medførte til at jeg var helt utslitt når jeg kom hjem fra jobb. Jeg er nå 53 år, ufør (med diagnosen fibromyalgi) og jeg bor alene. For et år siden fikk jeg ny pumpe, Medtronic, Minimed 780 med guardian 4 sensor, og fikk derav en helt ny hverdag, et liv igjen. Jeg må si at jeg gikk rett i kjelleren når jeg fikk brev om kolesterolet og resepten, så jeg googlet det og finner ut at det er «Sterkt anbefalt at alle mellom 40 og 60 år å få statinbehandling» av Helsedirektoratet og jeg fant at det er frarådet i andre land fordi det er mye bivirkninger. Mange av disse bivirkningene har jeg allerede klart å minske. Mitt kosthold er ikke spesielt usunt, men det kan helt sikkert forbedres. Jeg passer på å gå turer flere ganger i uka, mer enn når jeg var i arbeid og jeg klarer bedre å «sette» grenser til mitt behov nå. Jeg mener at det er årsaken til for høyt kolesterol som bør tas tak i og føler sterk motstand mot disse medisinene. Spørsmålet er om dere kan gi meg opplysninger om dette? Altså kolesterolsenkende medisiner. Da tenker jeg ikke på det helsedirektoratet mener og om hva som kan gjøre at jeg slipper å ta det. Er det en del av diabetesbehandlingen å få en god veiledning til å ikke ta raskeste utvei med medisiner? Dette for at jeg skal kunne ta en beslutning om dette. Jeg bor slik til at det er vanskelig med fastlege, men har bestilt en time der. Må bare nevne at jeg mangler konsentrasjon og ikke klarer å lese lange artikler (noe som også er en av bivirkningen av medisinen).

    16.11.2023 Behandling
  • Kostholdsregulert, men kan jeg ta metformin før større måltid?

    Hei, jeg fikk diabetes type 2 i januar. Regulerer nå ganske strengt med kosthold og redusert vekt. Ingen medisin. Men så tenker jeg på jula... Lyst å unne meg litt mer da. Kan jeg ta metformin i forkant av større måltid? Eller er dette en medisin som virker først etter jevnlig bruk?

    09.11.2023 Behandling
  • Tabletter i tillegg til Ozempic som ikke gir diaré?

    Hei, Jeg har gått på metformin i mange år og lidd av en gelemage og uforutsigbare sprengdiare-runder hver dag. Startet på Ozempic i mai 2023 i tillegg. Disse to i kombinasjon har gjort vondt verre. Kuttet to av metformintablettene og oppdaget at magen ble mye, mye bedre. Men, jeg må jo ha tabletter ved siden av? Legen er tydeligvis ikke god på dette. Kjenner dere til alternativer til metformin som ikke dreper tarmen? Har hørt om Jardiance, men er den bedre? Håper på hjelp.

    19.10.2023 Behandling
  • Engstelig for bivirkninger av Ozempic

    Hei, jeg er en dame i 50-åra med diabetes 2. Jeg var hos legen i dag og har nå fått Ozempic 0,25 mg. Har gått på Trulicity, men han sa det var bedre med Ozempic. For langtidssukker er blitt høyere. Jeg er overvektig, men forsto ikke at dette også ble brukt mot overvekt før jeg kom hjem og jeg sitter og leser om bivirkninger og en blir livredd for å starte med dette produktet. Leser bl.a. at det er studert på at en kan få påvist bukspyttkjertelkreft m.m. Mitt langtidssukker har vært på 58 og 62. Han økte min metformin fra 500 til 850 mg x2 pr dag. Jeg ønsker heller å prøve å gå ned i vekt på egenhånd, uten Ozempic, men er det noe annet dere kan foreslå sammen med eller alene med metformin? Hva mener/vet dere om Ozempic, ser studier er skrevet og lagt ut i år.

    12.10.2023 Behandling
  • Stor vektoppgang etter stilt diagnose diabetes type 1?

    Hei, jeg har hatt diabetes type 1 i snart to år. Da jeg fikk påvist diabetes var jeg undervektig pga. syreforgiftningen, men når jeg begynte på insulin gikk vekten fort opp igjen og langt over det jeg veide før. Hva er grunnen til dette? Jeg har de samme rutinene som før hvor jeg spiser det samme til samme tid og er like mye aktiv som jeg var før jeg fikk diabetes. Jeg gikk ned 10 kg da jeg var syk, men vekten stoppet ikke å gå opp. Nå er jeg omtrent 16 kg tyngre enn det jeg var før jeg ble syk. Så siden syreforgiftningen har jeg gått opp 26! Har insulinet noe med dette å gjøre?

    27.09.2023 Behandling
  • Metformin og alkoholinntak?

    Hei! Jeg har begynt på Metformin, er nydiagnostisert med diabetes type 2. Når jeg leser på felleskatalogen så ser jeg at det er fare for laktacidose ved inntak av alkohol. Legen sa ingenting om dette. Vi tenkte oss ut og feire mannen min i helga, og da ta oss noen glass øl og kanskje vin. Må jeg slutte helt med alkohol? Kan jeg ev. la vær å ta Metformin den kvelden? Ble litt skremt. Takk på forhånd for svar!

    12.09.2023 Behandling
  • Hvordan påvirker møter med helsepersonell vår diabetes?

    Hei! Jeg ønsker at dere tar opp som tema i Diabetes hvordan personer med diabetes opplever å bli behandlet av helsepersonell som vi møter i forbindelse med diabetesen. Min erfaring - som type 1 i 53 år - er at uansett om jeg når behandlingsmålet for diabetes, er helsepersonell aldri fornøyd. Mange forteller meg ting som jeg selvsagt kan. De forteller meg hva jeg skulle ha lært av gitte situasjoner som om jeg er helt ute av stand til å evaluere dosering, matmengde og trening selv. Diabetessykepleierne går gjennom blodsukkermålingene i detalj, og stiller spørsmål som «hvorfor ble det så høyt her da? Tenkte du ikke på…, vet du ikke at..., i disse situasjonene burde du heller gjøre sånn og sånn». Jeg er mye mer redd for diabetessykepleieres og legers kommentarer enn jeg er for komplikasjoner. De gangene blodsukkeret (IKKE HBa1c, altså) nærmer seg 10 mmol/l, knyter det seg i magen min ved tanken på at en diabetessykepleier kan oppdage dette og spørre hvorfor. Av den grunn har jeg ikke orket å gå til diabetessykepleier på flere år, men får likevel like vondt i magen når blodsukkeret stiger. Jeg går til kontroll hos endokrinolog en gang i året - stort sett bare for å få målt langtidsblodsukkeret. Jeg antar at dersom noen gjennomførte en spørreundersøkelse blant personer med diabetes, ville de fleste av oss kunne fortelle at vi en eller flere ganger har følt at helsepersonell har behandlet oss nedlatende og uverdig. En god del personer «gir blaffen» i diabetesen. Hvorfor gjør de det, tror dere? Jeg vil hevde at det er fordi de trenger å bestemme over livet sitt selv. Når helsepersonell bestemmer hvordan du skal behandle blodsukkeret ditt, blir eneste måten å bestemme over eget liv, å ignorere dette. Dessverre. For en del mennesker er det utrolig viktig å føle at man har råderett over eget liv. Man må faktisk føle en reell valgfrihet med hensyn til å regulere blodsukkeret. Mange ansatte i helsevesenet har en lang vei å gå når det gjelder dette. Dere «mister» mange pasienter ut av behandlingsløpet fordi de føler seg tråkket på. Jeg har ingen forhåpninger om at dere tar opp dette i Diabetes. Og dersom dere gjør det, må dere nesten spørre pasienter om hvilke opplevelser de har hatt, og ikke leger og sykepleiere om hvilke opplevelser de tror de har gitt pasientene. Og jeg mener ikke å ta opp hvordan sykdommen påvirker oss, det tar dere jo opp i alle bladene. Jeg mener å ta opp hvordan helsepersonell påvirker oss.

    07.08.2023 Behandling