Siste besvarte spørsmål

 • Insunlinresistens og blodsukker ved matinntak?

  Hei! Jeg har fått påvist insunlinresistens nå nylig og er usikker på kosthold i forhold til dette. Jeg har lest at kost med protein og fett er å anbefale og at om man skal spise karbohydrater, så er langsomme karbohydrater det som anbefales. Jeg lurer dog på hva som skjer om jeg spiser en grov brødskive med kjøttpålegg og en med sjokoladepålegg? Vil blodsukkeret synke eller stige fort pga. sjokoladen? Vil blodsukkeret gå saktere ned pga. grovbrødskivene?

  08.03.2024 Kost/fysisk aktivitet
 • Kosthold på sykehjem ved diabetes?

  Jeg har et spørsmål angående sykehjemspasienter med diabetes og deres rettigheter. På det sykehjemmet jeg jobber på har en sluttet med såkalt diabeteskost. Dette inkluderer syltetøy, andre søtsaker, men også middag. Dette er svært uheldig hos en del pasienter med diabetes og kognitiv svikt som selv ikke klarer å ta de «riktige» valgene. Så når en pasient f.eks. ber om en brødskive med syltetøy så få hen denne med det resultat at blodsukkeret stiger. Til min store forundring spurte jeg om vi ikke har kost for nettopp pasienter med diabetes (diakost), men fikk da til svar at en har sluttet med dette? Kan dere svare på om pasienter med diabetes har en rettighet for å få riktig kost (dia kost) når de bor på sykehjem?

  21.07.2023 Kost/fysisk aktivitet
 • Diabetes og kornprodukter?

  Min fastlege har frarådet meg all form for kornprodukter. Har forlatt brød, men har hjemmebakt havrekjeks med 85% havre 15% hvetemel og byggkjeks med 100% byggmel. Er dette helt innenfor eller er jeg på glattisen?

  05.05.2023 Kost/fysisk aktivitet
 • Jevnt blodsukker ved trening med diabetes type 1?

  Hei Spørsmål om trening og diabetes 1: Jeg er 54 år gammel og har hatt diabetes type 1 i 7 mnd. Har løpt litt før, 10 km og noen halvmaraton, og ønsker å fortsette med det. Men nå klarer jeg ikke å løpe 3 km før blodsukkeret er på bunn eller det svinger altfor mye. Det er veldig frustrerende. Målet er ikke noen kjempetider, men rundt timen eller i overkant på 10 km. Prøvde å sjekke ut et web-seminar på sida her, men kom ikke inn på det. Trenger konkrete råd om hva jeg kan gjøre for å gjennomføre en trening med et noenlunde jevnt blodsukker. Særlig på lengre turer.

  26.03.2023 Kost/fysisk aktivitet
 • Bruk av MCT-olje ved intensivsport?

  Hva tenker dere om personer med diabetes som driver intensitetsport, og hvordan opprettholde forsvarlig blodsukker? Hvordan bruke MCT-olje? Den påvirker ikke kolesterolet, og er lett å ta opp som energi i kroppen. Den forbruker heller ikke insulin, siden det er fett. Hvor lang tid på forhånd må en innta oljen for at det skal ha noen effekt på treningen.

  10.03.2023 Kost/fysisk aktivitet
 • Ny forskning om Sukrin?

  Hei! Kva tenker de om den nye forskningen gjort i Amerika på Sukrin? Er det trygt å ete for diabetikere? Spør då vi har likt denne sukkererstatningen pga. diabetes i familien.

  08.03.2023 Kost/fysisk aktivitet
 • Mer karbohydrater i smeltet ost?

  Hei, alle sier at smelta ost er det masse karbohydrater i, men hvordan er det mulig når det ikke er karbohydrater i ost? Det er karbohydrater i topping og pizzaost, men ikke i vanlig ost? Hvordan kan det plutselig bli karbohydrater i vanlig ost som en smelter?

  24.01.2023 Kost/fysisk aktivitet
 • Lavkarbo-diett ved svangerskapsdiabetes?

  Hei. Jeg har spørsmål rundt ketoner i urinen under svangerskapsdiabetes. Jeg har hatt et kosthold den siste tiden med lite karbohydrater, vil tro ca. 100 g per dag, og nesten ingen «raske» karbohydrater. Har fått beskjed på flere kontroller nå at jeg har hatt +2 på ketoner i urinen. Har forsøkt å lese meg litt opp på dette, og ut fra det jeg har lest så kommer det av at jeg har spist for lite karbohydrater? Har også gått ned ca. 3 kg de siste 4 ukene og føler meg ofte sulten. Endokrinologen jeg har vært hos mente derimot at det kom av dårlig kontrollert blodsukker. Det synes jeg høres litt rart ut da jeg har hatt fastende blodsukker på 4,8-5,6 (ca 60 % av målingene har vært under 5,3) og aldri har målt blodsukker over grensen på 6,7 2 timer etter måltid (90 % av målingene er under 6,0). Trodde ketoner oppstod når blodsukkeret er veldig høyt? Jeg lurer også på om det er farlig med ketoner når jeg er gravid? Har uansett forsøkt å spise litt mer karbohydrater og har heller justert andre ting for å holde det fastende blodsukkeret under grensen, noe som fungerer fint foreløpig.

  13.09.2022 Kost/fysisk aktivitet
 • Medikament for vektnedgang ved diabetes type 1?

  Finnes det noe godkjent slankeprodukt (mysimba, ozempic, saxenda) som er «trygt» å bruke når en har diabetes type 1? Jeg har store utfordringer med overvekt, og dette kombinert med årsaken (søtt og salt på kveldene) gjør det utfordrende å regulere min diabetes.

  30.07.2022 Kost/fysisk aktivitet
 • Råd for vektnedgang?

  Jeg har nylig fått diabetes type 2. Jeg bruker metformin 500 mg x3. Jeg er kjemperedd for diabeteskomplikasjoner, så dette tar jeg veldig alvorlig, og jeg ønsker å klare meg uten metformin etter hvert. Jeg har ca. 40 kilo overvekt, som nå skal bort. Målingene mine nå, med metformin er godt innenfor anbefalt nivå, bortsett fra fastende som noen ganger er over 7, og oftest rett under. 2 timer etter måltid er det alltid under 7. Jeg lurer på om jeg må holde meg unna brød/knekkebrød, pasta osv. for å få dette til på en god måte? Jeg kjenner flere med dia 2 som spiser lavkarbo, og det ønsker jeg ikke selv. Kan en betydelig vektnedgang gjøre meg symptomfri? PS, jeg er henvist overvektsklinikken, så får nok hjelp med vekten der.

  10.03.2022 Kost/fysisk aktivitet