Sesong for grillmat

Hvilken type fett bør man velge?

Sesongen for grillmat er endelig i gang, og den vil forhåpentligvis vare flere måneder fremover! For flere av oss vil mange av måltidene bli tilberedt på grillen, noe som gjør at du også bør tenke litt gjennom hva du putter på den. Det finnes mange tips til hvordan du kan gjøre grillmaten sunnere, men det er spesielt én ting som er viktig å tenke på i sammensetningen av et diabetesmåltid; nemlig hva du velger som fettkilde. Dette gjelder også for grillmaten.

Av Christine Toft, klinisk ernæringsfysiolog

Send sidens lenke til en venn

Når du har diabetes og skal sette sammen et måltid, enten det er frokost eller middag, er det lurt å ha i bakhodet at alle måltider bør inneholde litt protein og fett. Protein og fett gjør at maten bruker lengre tid på å fordøyes før den når blodbanen. Dette har positiv effekt på blodsukkeret, fordi du får en lavere blodsukkerstigning enn om du spiser måltider som kun inneholder karbohydrater. Siden det anbefales å inkludere fett i alle måltider, bør du derfor gjøre deg noen tanker rundt hvilken type fett du velger å innta, da ulike fettkilder har ulik påvirkning på hjertehelsen. Det sunne (umettede) fettet har en positiv effekt på helsen og bidrar til å redusere kolesterolet, mens det usunne fettet (mettet fett) blant annet kan gi økt risiko for hjerte- og karsykdom. Selv om én type fett anbefales fremfor en annen, vil alle typer fett gi like mange kalorier. Du bør altså ikke overdrive porsjonsstørrelsen, selv om du inntar det sunne fettet. Alt med måte.

Sommeren er her, og med sol og godt vær er det mange som flytter matlagingen ut – til grillen. Det finnes mye god mat du kan legge på grillen – og tenk på alt det deilige tilbehøret! Når du skal velge grillmat og tilbehør – ha gjerne fettkvalitet i bakhodet – dette gjelder spesielt om du griller ofte! Tipsene nedenfor er dog like aktuelle til matlaging inne på kjøkkenet.

Valg av type kjøtt og fisk

Velg rent kjøtt fremfor blandingsprodukter, dvs. hele kjøttstykker av kylling, svin, storfe o.l. fremfor pølser, hamburger, grillribbe o.l. Kjøtt er en kilde til det usunne fettet, og det anbefales derfor å redusere inntaket av denne fettypen. Indre- og ytrefilet, flatbiff, koteletter (skjær gjerne bort fettranden etter grilling) og bankekjøtt, er magre kjøttstykker som passer fint på grillen. Fisk er en fin proteinkilde som bidrar med omega-3 og jod, og bidrar også til at du reduserer på kjøttinntaket. Ha gjerne fisk på grillen flere ganger i uken, og varier gjerne mellom ulike slag. Hvit fisk er ofte mager, mens rød fisk bidrar med høyere andel omega-3 (sunt fett).

Tilbehør med sunt fett

Kilder til det sunne fettet er blant annet planteoljer (med unntak av palmeolje og kokosolje), nøtter/frø, fet fisk, avokado, oliven, myk plantemargarin. Dette innebærer at matvarer som er laget av disse produktene, også inneholder sunt fett, som guacamole, hummus, aioli, pesto og majones. Se under for inspirasjon til tilbehør som gir mer av det sunne fettet:

Potetsalat: Lag gjerne din egen, eller spe den butikkjøpte ut med litt ekstra potet eller grønnsaker – den kan inneholde mye majones og gi mye energi på liten mengde. Tips til oppskrifter:

Fransk potetsalat:

Potetsalat med urtedressing

 

  • Salat: Inkluder avokado, olivenolje, bønner i marinade, soltørket tomat i marinade, nøtter, frø og/eller pinjekjerner for å øke fettinnholdet i produktet.
  • Marinade til salat: Bland olivenolje, litt sennep, sitron og litt honning. Tilsett evt. litt hakkede urter for mer smak.
  • Pakk oppskårne grønnsaker som paprika, squash, brokkoli, tomat o.l. inn i aluminiumsfolie og hell over 1–2 ss med rapsolje/olivenolje, gjerne med tilsatt smak. Krydre etter ønske med urter og salt/pepper.
  • Bruk pesto som marinade på salaten, eller som dipp til potetbåter eller lignende.

Lag guacamole eller hummus som dipp til grønnsaker:

Guacamole

Hummus

 

For flere tips til tilbehør, se her.

God grillsommer!