Skal du på tur i vinterferien?

Her får du tips til hva du kan pakke i sekken

Mange benytter vinterferien til hyttetur eller ta seg en dagstur i skog og mark. Da er det viktig med noe godt i sekken, både for å holde energien og blodsukkeret i sjakk.

Av Cathrine Solheim Kolve

Foto: Getty Images / Ekely

Send sidens lenke til en venn

Det er vinterferie mange steder i landet. For mange betyr vinterferien en tur på fjellet og en skitur med noe godt i sekken. Det er ikke like varmt i sola i vinterferien som i påsken. Det er derfor lurt å pakke med seg mat eller drikke som man kan varme seg på, og som samtidig gir energi.

Tips til sunnere alternativer i tursekken

  • Velg de lettere variantene av kakao. Det finnes mange typer lett – kakaodrikk i butikkhyllene. Ønsker du å ha hjemmelaget kakao kan du bruke lettmelk/ ekstra lettmelk, rent kakaopulver og søtning. 
  • Erstatt vanlig grillpølser med kyllingpølser eller pølser med mindre fett.
  • Kutt opp frukt å ha med.
  • Mørk sjokolade (gjerne 70 %) er en god erstatter for melkesjokolade.
  • Nøtter er det alltid smart å ha med i lomma eller sekken. Melder sulten seg er nøtter en sunn snack og passer bra sammen med mørk sjokolade.
  • Ta med solbærtoddy på tur. Bruk sukkerfri solbærsaft og vann etter anvisning på flasken, kok opp og ta med på termos.

 

En god suppe gir for eksempel både varme og energi. Tynn suppe kan fylles på en vanlig termos, men om du vil lage en litt kraftigere suppe med kjøttbiter og grønnsaker i, lønner det seg å investere i en mattermos. En mattermos er også super å bruke til pølser. Her får du noen tips til turmaten som varmer:

Tomatsuppe

 

Foto: Colourbox

Tomatsuppe er nydelig på kalde vinterdager. Det er også god turmat. Lag tomatsuppen dagen før og ha den i en tett boks i kjøleskapet. Varm, opp og ha på termos. Du kan også ha den med kald, og varme på primus eller på bålet.

Omelettwrap 

 Omelettwrap

Foto: Colourbox

Omelettwrap passer bra for deg som vil ha et proteinrikt og karbohydratfattig måltid. Denne retten vil holde deg mett lenge. Perfekt på tur eller i matpakka.

Matmuffins med fetaost, cherrytomat og spinat

Matmuffins

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Matmuffins med fetaost, cherrytomat og spinat er saftige og gode, og passer godt som turmat. Fyllet kan varieres med det du liker best.

Spinatsuppe

Spinatsuppe

Foto: Veslemøy Vråskar

Det er ikke bare Skipper`n som har godt av spinat. En klassisk spinatsuppe med kokt egg er overraskende godt. Hvis du har med deg suppen på tur kan du ta i egget når den skal spises. 

Kakao uten tilsatt sukker

Kakao

Foto: Colourbox

Kakao er perfekt å varme seg på. Dette er en variant uten tilsatt sukker og basert på lettmelk.