Avokado vokser på trær og er av opprinnelse en frukt, men den er ikke søt på smak og inneholder ikke fruktsyre. Avokado blir derfor oppfattet som grønnsak. I motsetning til andre frukt og grønnsaker inneholder avokado lite vann og mye fett.

Fettinnholdet varierer noe, men ligger på rundt 19-20 g per 100 g. Fettet består i stor grad av enumettede fettsyrer som er gunstig for oss. Avokado er også rik på proteiner og inneholder E-, B- og C- vitaminer. I og med at fettinnholdet er høyt og vanninnholdet er lavt, vil avokado ha et relativt høyt kalorinivå. Hvis en prøver å passe på kaloriinntaket bør fruktgrønnsaken derfor nytes i mindre mengder. En ½ liten avokado om dagen er tilstrekkelig for å få masse god næring, uten at kaloriinntaket blir for høyt.

Bruk av avokado

Foto: Getty Images, Barmalini

Avokado har en mild og nøtteaktig smak, og passer derfor i mange type retter. Før bruk deles avokadoen i to, steinen fjernes og serveres enten i skallet eller uten. Avokado brukes mest rå, men steking i noen sekunder går fint. Ved koking kan den få en besk smak. For å hindre missfarging av fruktkjøttet kan litt sitron dryppes på, eller steinen kan beholdes med fruktkjøttet. Avokado skal oppbevares i romtemperatur. Har du derimot en halv avokado, bør den oppbevares i kjøleskap. Moden avokado kan også oppbevares i kjøleskap, bare ikke under 5 - grader, da blir den fort misfarget.

Fruktgrønnsaken er mye brukt i guacamole og som forrett; for eksempel fylt med reker, løk og dressing - eller sammen med mango. Se oppskrift på avokado med mangofyll. Avokado er også mye benyttet i salat, ved at den deles opp i mindre biter. Gir en fylding og god smak på salaten. Prøv denne oppskirften på salat med avokado og kylling i sommer. Fruktgrønnsaken smaker spesielt godt med tomat, så en enkel salat med tomat, avokado, noen dråper olivenolje, litt havsalt og basilikum smaker også nydelig. Avokado er i tillegg godt på smørbrød, sammen med egg, tomat, skinke, reker osv. Prøv for eksempel avokadotoast med sennep og egg.

Hvordan velge riktig avokado?

Det kan være vanskelig å finne en god og moden avokado når du står på butikken. Faren for at den enten er for lite eller for mye moden er stor. En måte å finne det ut på er å fjerne stilken på avokadoen. Hvis området under stilken er grønt, er avokadoen moden. Er området brunt eller hvitt (mugg), er den overmoden. Er stilken vanskelig å fjerne er den undermoden. Du kan også legge avokadoen i hånda og klemme veldig forsiktig. Den skal gi litt etter. Bare pass på å ikke klemme for mye, da vil avokadoen bli dårlig.

Er det derimot noe du kan gjøre hvis du har en umoden avokado, og trenger den nå? Ja, du kan prøve dette trikset:

1. Forvarm ovnen til 100 grader

2. Pakk hele avokadoen i aluminiumsfolie.

3. Sett inn avokadoen på et stekebrett, og stek i ca. 10 minutter.

4. Ta ut avokadoen og fjern aluminiumsfolien. La den kjøle seg ned i kjøleskapet.

En helt umoden avokado skal på denne måten bli moden og spiseklar på 10 minutter.. 

Har du litt bedre tid kan du legge avokadoen i en plastpose sammen med epler, eller på et fruktfat med epler. Da skal den modnes raskere enn om den ligger alene.