En boks med linser = den nye kjøttdeigpakken

Tips til hvorfor du skal plukke med deg linser fra butikken når du har dårlig tid og ikke vet hva du skal lage til middag.

Av Kristine H. Vinje, Høyskolelektor Ernæring Bjørknes Høyskole

Foto: Getty Images

Send sidens lenke til en venn

Hvor mange av oss har ikke i et desperat forsøk på å dekke over tidsoptimisme og dårlig planlegging, rasket med seg en pakke kjøttdeig i det vi løper fra jobb og har 45 minutters mellomlanding i heimen før neste gjøremål?

Det er mange grunner til at en boks med linser er et bedre valg enn en pakke med kjøttdeig, og kan bli din nye venn i tidsnøden. Vi er anbefalt å redusere inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt, og bør heller ha et kosthold med mye plantemat. Dette er gunstig både med tanke på helse og miljø.

Personer med diabetes anbefales å ha et kosthold rikt på belgvekster, og med sitt innhold av resistent stivelse, gir belgvekster mindre blodsukkerstigning enn mange andre stivelsesrike matvarer. Belgvekster har også et høyt proteininnhold og lav glykemisk indeks, og gir en god metthetsfølelse.

 

Tilberedning

Linser er en type belgvekster på samme måte som bønner, erter og kikerter. Utvalget i dagligvarebutikkene har økt de siste årene, og du vil de fleste steder finne praktiske små bokser med ulike typer ferdigkokte linser. Disse trenger bare en rask skylling før de er klare til bruk, og kan spises som de er i for eksempel en salat eller tilsettes i varme retter.

Du kan også kjøpe tørkede linser. De selges veldig rimelig i poser eller pakker fra 500 gram til flere kilo. I motsetning til andre tørkede belgvekster trenger du ikke å bløtlegge gule eller røde linser før koking, kun skylle. Dette gjør at også tørkede linser kan tilberedes hurtig når tiden er knapp med en koketid på ca. 20 minutter. Finner du i tillegg de som kalles splittlinser og er delt i to, kan også koketiden halveres til 10 minutter.

 

Oppbevaring

En fordel med belgvekster er at de har lang holdbarhet. En pose med tørkede linser kan holde seg i flere år i kjøkkenskapet, samme med de hermetiske. Dette gjør at du alltid kan ha noe på lager til de dagene du ikke har planlagt.

 

Nye middagsvaner

Hva med å bytte ut kjøttdeig med linser når spagetti står på menyen? Bland linser i pastasausen istedenfor å steke kjøttdeig. Ønsker du å begynne forsiktig bytter du ut halvparten av kjøttdeigen med linser, og lar deg og familien ha en gradvis tilvenning til et kosthold med mindre kjøtt.

Ferdigkokte linser kan også erstatte kjøttdeig i burger. Bland sammen linser, grønnsaker og gode krydder, form til burgere og stek. Server med ditt favoritt-tilbehør, som for eksempel avokado, tomat og grovt hamburgerbrød eller stekte poteter. 

Oppskrift på spagetti bolognese med linser og burger med linser finner du nederst i artikkelen. 

 

Utvide middagsrepertoaret?

Hvis du heller vil utvide middagsrepertoaret litt, er linsecurry med kokosmelk og gulrotsuppe med linser verdt å prøve. Oppskriftene finner du nederst i artikkelen. Linser er lette å tilberede, og jeg tørr å påstå at du mye raskere vil bli en mester til å lage velsmakende linsegryter enn perfekt stekte biffer!

Ikke vær redd for å smake til med mer krydder underveis på disse rettene. Den nøytrale smaken til linsene kler godt eksotisk krydder som er vanlig i det asiatiske kjøkken. Begge oppskriftene er også fine å variere utfra hva du har liggende i kjøleskapet, kanskje er det noen grønnsaker som det er på tide å bruke opp og kan ende opp i en gryte?

 

Oppskrifter:

Spagetti bolognese med linser

Spagetti bolognese med linser

Spagetti bolognese, hvor kjøttdeig er erstattet med linser. Enkelt og godt!

Linseburger

Linseburger

 Et vegetarisk alternativ til vanlig burger. Like mettende og like god.

 Linsecurry med kokosmelk

 Linsecurry med kokosmelk

En enkel linsecurry med smak av India.

Gulrotsuppe med linser

Gulrotsuppe med linser

 Gulrotsuppe varmer godt på en høst- og vinterdag. Hva med å prøve denne med linser, ingefær og chili.