Blant karbohydratholdige matvarer er belgvekster en av matvarene med laveste GI. Mat med lav GI fordøyes langsomt og gir jevn blodsukkerstigning, noe som er positivt for personer med diabetes. Belgvekster har i tillegg et høyt innhold av kostfiber, og er en av faktorene som bidrar til lav GI. Dette bidrar også til at du holder deg mett lenger. Andre positive faktorer ved belgvekster er at de er en god kilde til B-vitaminer, spesielt folat og mineralene jern, kalsium, fosfor, sink og magnesium. De er også rike på antioksidanter.

Bruk av belgvekster:

Enkelte er skeptiske til å bruke belgvekster regelmessig fordi de er redde for mageproblemer. Grunnen til eventuelle mageproblemer er ufordøyde sukkerarter. Dette kan forhindres ved å tilberede belgvekstene riktig. Den beste måten å tilberede belgfrukter på, er å bløtlegge dem dagen før bruk - oppbevar i kjøleskap over natten. Husk å bruke rikelig med vann da de sveller, og bytt gjerne vann et par ganger. Fjern vannet før bruk og skyll godt.

Det finnes også hermetiske belgvekster som allerede er bløtlagt. Disse er det bare å skylle godt av og tilsette rett i matretten, de trenger ikke kokes.

Typiske bruksområder for belgvekster er gryteretter og supper - se for eksempel oppskrift på Dahl – indisk linsesuppe og kyllinggryte med kikerter. Belgvekster er også godt i salat og som tacotilbehør, for eksempel i bønnestuing. Kikerter er hovedingrediensen i hummus og er ofte brukt i vegetarburger - se oppskrift på vegetarburger .

Du finner mange flere gode oppskrifter med belgvekster under oppskrifter.

 

Kilde: Norsk Helseinformatikk Belgfrukter - supermat