Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Man-tor kl 9-15
Man-tor kl 9-15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10-14
Man-tor kl 10-14
Svartid 1 - 5 dager

Mat er ikke bare mat: Eritrea

Fanuel og Selam fra Lørenskog serverer tsebhi derho (kyllinggryte med egg), shiro (linsegryte) og injera (surdeigspannekake).

Sunne tips

Klinisk ernæringsfysiolog Insaf Zerouga gir følgende tips til Selam og Fanuel:

  • Selam lager maten fra bunnen av med gode råvarer, noe som er veldig bra.
  • Det er også bra å bruke grønnsaker som løk og tomater, egg som er fullt av proteiner, og lyst kjøtt fra kylling fremfor rødt kjøtt. 
  • Men unngå å tilsette mye smør eller annet fett. Og velg gjerne planteoljer som for eksempel olivenolje eller rapsolje i stedet for smør.
  • Bruk gjerne noe grovt når du lager injera, så metter det mer og er bedre for helsa.

Om Insaf og Hannah

Klinisk ernæringsfysiolog Insaf Zerouga deler kostholdsråd i filmene.Hun er PhD-student ved Oslo Universitetssykehus i prosjektet «Kosthold ved inflammatorisk tarmsykdom».

Programleder Hannah Wozene Kval er artist, skribent og slam-poet. Hun jobber i dag som rådgiver i Viken fylkeskommune hvor hun utvikler interne mangfoldsstrategier i organisasjonen.

I dag bor det over 1 million mennesker med innvandrerbakgrunn i Norge. 

Forskning viser at det er tydelige helseforskjeller mellom minoritets- og majoritetsbefolkningen når det gjelder hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.

Innvandrere har generelt dårligere helse, er mer utsatt for enkelte sykdommer og har lavere sosioøkonomisk status enn den øvrige befolkningen. I tillegg til predisponerte gener som øker risikoen for utvikling av diabetes type 2, er det ikke uvanlig med endringer i levevaner som følge av innvandring. Disse vanene kan påvirke kostholdet. Helsefremmende- og sykdomsforebyggende grep må gjøres på en målgruppetilpasset måte slik at folkehelsegevinsten blir stor. 

Filmrekken «Mat er ikke bare mat» er utviklet av Diabetesforbundet. Formålet er å trekke frem gode eksempler på ulike matkulturer og gi tips til hvordan enkelte matretter kan bli litt sunnere med små grep. Klinisk ernæringsfysiolog Insaf Zerouga, gir kostholdstips i alle fire filmene.  


Se alle filmene i serien «Mat er ikke bare mat»

xx

Eritrea

Fanuel og Selam fra Lørenskog lager tsebhi derho (kyllinggryte med egg), shiro (linsegryte) og injera (surdeigspannekake).

Se filmen og oppskriftene her:

Norsk English Tigrinja / ትግሪኛ

xx

Syria

Rasha og Mohammed fra Sarpsborg serverer syrisk festmåltid med lammekjøtt og grønnsaker, squash i yogurt, baba ghanouj, fylte vinblader og mye mer.

Se filmen og oppskriftene:

Norsk English Arabisk / العربية

Et spisebord dekket med somaliske retter

Somalia

Hamdi fra Stovner i Oslo byr på klassisk somalisk biffgryte med maisbrød, bashiyo og samosa.

Se filmen og oppskriftene her:

Norsk English Soomali

xx

Polen

Hos Dominik og Kasia fra Bøler i Oslo får vi smake polsk tradisjonsmat som agurksuppe, panerte koteletter og ostekake.

Se filmen og oppskriftene her:

Norsk English Polski