Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Mat er ikke bare mat: Syria

Rasha og Mohammed fra Sarpsborg serverer syrisk festmåltid med lammekjøtt og grønnsaker, squash i yogurt, baba ghanouj, fylte vinblader og mye mer.

Sunne tips

Klinisk ernæringsfysiolog Insaf Zerouga gir følgende tips til Rasha og Mohammed:

  • Det er mye sunt med den syriske maten, som linser og kikerter, og grønnsaker og frukt.
  • Å lage maten fra bunnen av gjør ofte maten sunnere, fordi du slipper blant annet det tilsatte sukkeret, saltet og konserveringsmidlene man ofte finner i ferdigmat.
  • Tradisjonell syrisk mat inneholder mye fett, og det er ikke så sunt. Bruk plantebaserte oljer som oliven- eller rapsolje i stedet for smør, og begrens fritering til spesielle anledninger.
  • Å bytte ut noe kjøtt med fisk er sunt for kroppen og bra for miljøet.

Om Insaf og Hannah

Klinisk ernæringsfysiolog Insaf Zerouga deler kostholdsråd i filmene.Hun er PhD-student ved Oslo Universitetssykehus i prosjektet «Kosthold ved inflammatorisk tarmsykdom».

Programleder Hannah Wozene Kval er artist, skribent og slam-poet. Hun jobber i dag som rådgiver i Viken fylkeskommune hvor hun utvikler interne mangfoldsstrategier i organisasjonen.

I dag bor det over 1 million mennesker med innvandrerbakgrunn i Norge. 

Forskning viser at det er tydelige helseforskjeller mellom minoritets- og majoritetsbefolkningen når det gjelder hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.

Innvandrere har generelt dårligere helse, er mer utsatt for enkelte sykdommer og har lavere sosioøkonomisk status enn den øvrige befolkningen. I tillegg til predisponerte gener som øker risikoen for utvikling av diabetes type 2, er det ikke uvanlig med endringer i levevaner som følge av innvandring. Disse vanene kan påvirke kostholdet. Helsefremmende- og sykdomsforebyggende grep må gjøres på en målgruppetilpasset måte slik at folkehelsegevinsten blir stor. 

Filmrekken «Mat er ikke bare mat» er utviklet av Diabetesforbundet. Formålet er å trekke frem gode eksempler på ulike matkulturer og gi tips til hvordan enkelte matretter kan bli litt sunnere med små grep. Klinisk ernæringsfysiolog Insaf Zerouga, gir kostholdstips i alle fire filmene.  


Se alle filmene i serien «Mat er ikke bare mat»

xx

Eritrea

Fanuel og Selam fra Lørenskog lager tsebhi derho (kyllinggryte med egg), shiro (linsegryte) og injera (surdeigspannekake).

Se filmen og oppskriftene her:

Norsk English Tigrinja / ትግሪኛ

xx

Syria

Rasha og Mohammed fra Sarpsborg serverer syrisk festmåltid med lammekjøtt og grønnsaker, squash i yogurt, baba ghanouj, fylte vinblader og mye mer.

Se filmen og oppskriftene:

Norsk English Arabisk / العربية

Et spisebord dekket med somaliske retter

Somalia

Hamdi fra Stovner i Oslo byr på klassisk somalisk biffgryte med maisbrød, bashiyo og samosa.

Se filmen og oppskriftene her:

Norsk English Soomali

xx

Polen

Hos Dominik og Kasia fra Bøler i Oslo får vi smake polsk tradisjonsmat som agurksuppe, panerte koteletter og ostekake.

Se filmen og oppskriftene her:

Norsk English Polski