Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Mat er ikke bare mat: Polen

Programleder Hannah Wozene Kval møter Dominik, Kasia og datter Maria fra Bøler i Oslo. De serverer polsk middag med agurksuppe, panerte koteletter og tradisjonell ostekake til dessert. Se filmen og prøv oppskriftene her.

Sunne tips

Klinisk ernæringsfysiolog Insaf Zerouga gir følgende tips til Dominik og Kasia:

  • I den polske maten er det mye kjøtt. Velg magert og rent kjøtt, og skjær bort synlig fett.
  • Kylling er magert og er et godt valg. Men spis også fisk eller vegetar noen dager i uken.
  • Bruk fullkornvarianter av ris eller pasta hvis du kan – disse metter mer.  
  • Suppe er fint å bruke som forrett fordi det metter, uten at du får i deg så mange kalorier. Men vær forsiktig med olje, smør og fete meieriprodukter.
  • Lag maten fra bunnen av, da har du mer kontroll over innholdet.  
  • Det er selvfølgelig lov å kose seg med kake iblant, men pass på at det ikke blir for ofte. På diabetes.no finner du mange gode desserter med lite sukker og fett.    

Om Insaf og Hannah

Klinisk ernæringsfysiolog Insaf Zerouga deler kostholdsråd i filmene.Hun er PhD-student ved Oslo Universitetssykehus i prosjektet «Kosthold ved inflammatorisk tarmsykdom».

Programleder Hannah Wozene Kval er artist, skribent og slam-poet. Hun jobber i dag som rådgiver i Viken fylkeskommune hvor hun utvikler interne mangfoldsstrategier i organisasjonen.

I dag bor det over 1 million mennesker med innvandrerbakgrunn i Norge. 

Forskning viser at det er tydelige helseforskjeller mellom minoritets- og majoritetsbefolkningen når det gjelder hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.

Innvandrere har generelt dårligere helse, er mer utsatt for enkelte sykdommer og har lavere sosioøkonomisk status enn den øvrige befolkningen. I tillegg til predisponerte gener som øker risikoen for utvikling av diabetes type 2, er det ikke uvanlig med endringer i levevaner som følge av innvandring. Disse vanene kan påvirke kostholdet. Helsefremmende- og sykdomsforebyggende grep må gjøres på en målgruppetilpasset måte slik at folkehelsegevinsten blir stor. 

Filmrekken «Mat er ikke bare mat» er utviklet av Diabetesforbundet. Formålet er å trekke frem gode eksempler på ulike matkulturer og gi tips til hvordan enkelte matretter kan bli litt sunnere med små grep. Klinisk ernæringsfysiolog Insaf Zerouga, gir kostholdstips i alle fire filmene.  


Se alle filmene i serien «Mat er ikke bare mat»

xx

Eritrea

Fanuel og Selam fra Lørenskog lager tsebhi derho (kyllinggryte med egg), shiro (linsegryte) og injera (surdeigspannekake).

Se filmen og oppskriftene her:

Norsk English Tigrinja / ትግሪኛ

xx

Syria

Rasha og Mohammed fra Sarpsborg serverer syrisk festmåltid med lammekjøtt og grønnsaker, squash i yogurt, baba ghanouj, fylte vinblader og mye mer.

Se filmen og oppskriftene:

Norsk English Arabisk / العربية

Et spisebord dekket med somaliske retter

Somalia

Hamdi fra Stovner i Oslo byr på klassisk somalisk biffgryte med maisbrød, bashiyo og samosa.

Se filmen og oppskriftene her:

Norsk English Soomali

xx

Polen

Hos Dominik og Kasia fra Bøler i Oslo får vi smake polsk tradisjonsmat som agurksuppe, panerte koteletter og ostekake.

Se filmen og oppskriftene her:

Norsk English Polski