Festmat til 17. mai

Nasjonaldagen er dagen for god mat, gjerne sammen med venner og familie.

Av Trine Strømfjord Gjerstad

Frisk frukt- og bærsalat i 17. mai-farger

Foto: Colourbox

Send sidens lenke til en venn

Skal du lage frokost, koldtbord eller invitere til grillmat 17. mai? Da kan du få tips til menyen herfra:

Oppskriftene har basis i sunne, gode råvarer, men smak står vel så mye i fokus. Hva med pai, grillspyd eller salat med stekt spekeskinke, og en litt sunnere bløtkake til dessert?

   

Småretter til 17 mai-bordet

Salat med stekt spekeskinke

Salat med spekeskinke

Foto: Alf Børjesson, Frukt.no

Stekt spekeskinke er nydelig når den får noen minutter i ovnen. Sprø og fin, og helt perfekt i salater - som denne.

Pai med spinat og sopp

Pai med spinat og sopp

Foto: Colourbox

Denne paien kan enten lages i en stor form eller i flere små. Lages den i flere små får du mange porsjonspaier som passer fint på koldtbordet.

Sitronmarinerte kyllingspyd

Sitronmarinerte kyllingspyd

Foto: Colourbox

Nydelige kyllingspyd, med smak av sitron, hvitløk og gode urter. Passer bra til både koldtbordet og til eventuell grilling på 17 mai.

Fransk potetsalat

Fransk potetsalat

Foto: Eplekjelleren, Frukt.no

Fransk potetsalat er en herlig og frisk potetsalat med god smak av purre som veldig lett kan serveres til de fleste retter. Bruk den potetsorten du ønsker.

Bulgursalat

Bulgursalat

Foto: Astrid Hals, Frukt.no

En salat med bulgur, oliven og fetaost. Næringsrik og god. Passer bra til blant annet grillmat og spekemat. Derav et bra tilbehør på koldtbordet.

Lefseruller med røkelaks

Lefseruller med røkelaks

Foto: Espen Neersveen, Melk.no

En gammel slager, som er god fingermat. Raskt å lage er det også.

Bakt egg i avokado

Bakt egg i avokado

Foto: Colourbox

En annerledes vri på bruken av egg og avokado. Og ja, varm avokado er faktisk godt. Server gjerne med spekeskinke. En ny slager på koldbordet.

 

Klassikere på 17 mai - bordet:

  • Asparges surret med spekeskinke.
  • Eggerøre med gressløk.
  • Frukt- og bærfat med f.eks melon, bringebær, jordbær og annen frukt/bær etter ønske. Friskt, godt og setter farge på bordet.

 

Noe søtt

Bløtkake med friske bær

Bløtkake

Foto: Colourbox

Bløtkake er en klassiker til 17 mai. Her har du oppskriften på en nydelig bløtkake med lite sukker og mindre fett. 

Minipavlova kesamkrem og bær

Minipavlova med kesamkrem og bær

Foto: Tea Kristiansen, Diabetesforbundet

Nydelige minipavlova, som passer perfekt som porsjonskaker. Pyntet opp med friske bær blir det en smaksopplevelse for ganen.

Hjemmelaget yoghurtis

Hjemmelaget yoghurtis

Foto: Colourbox 

Nydelig og frisk yoghurtis som er superenkel å lage. I tillegg er den sunn, med god bær etter ønske.

Frisk frukt- og bærsalat

Bærsalat

 Foto: Colourbox

Frisk frukt-og bærsalat i 17. mai-farger.