Det er helt greit å unne seg noe ekstra godt iblant, men det skader vel ikke om det også er sunt – si gjerne; «ja, takk – begge deler»!

Sunnere grillmat

Grillmat

Foto: Colourbox

Det er ikke så omfattende og tidkrevende som man kanskje skulle tro og gjøre grillgildet til et sunt og velbalansert måltid. Litt bevissthet rundt valg og sammensetning er alt som skal til. Hvis du spiser mye pølser, kan du gjerne ta en titt på vår store pølsetest. Her blir de mest vanlige pølsevariantene innholdsmessig vurdert. Du kan også prøve å lage din egen ketchup til å ha på pølsa. Nydelig, lavere på salt og mer næringsrik.

Nå finnes det selvfølgelig også annen, kanskje sunnere mat, som med fordel kan erstatte pølsa på grillen – slik som renskåret fisk eller kylling, og grønnsaker av ulike slag. Prøv for eksempel sitronmarinerte kyllingsspyd eller laks og scampi på spyd med lun kesamsaus.

Velger du som regel pølse eller burger på grillen kan det være greit å merke seg at det finnes sunnere varianter, som for eksempel kikertburger, fiskeburger og kyllingburger. Det finnes også pølser med kylling og kalkun og pølser med mindre fett. Disse kan du se vurdering av i vår pølsetest.

Du kan også hente sunnhetspoeng ved å diske opp med godt og sunt tilbehør.

 

Herlig tilbehør til grillen

Guacamole

Foto: Colourbox

En herlig, fargerik salat er aldri å forakte, prøv for eksempel gresk salat. Litt guacamole, avokadodipp eller nydelig hummus, en dipp basert på kikerter vil også være et smart trekk til grillmaten. Slikt tilbehør vil sørge for tilførsel av en rekke ulike vitaminer og mineraler. Umettede fettsyrer fra avokado og protein fra kikerter metter også svært bra, og vil antagelig gjøre at du spiser litt mindre av de usunne innslagene fra grillen.

Få mer inspirasjon om tilbehør til sommermaten her

 

Søte sommerfristelser

Jordbær

Foto: Colourbox

Når det gjelder søte sommerfristelser, er friske bær i særklasse det beste alternativet. Rett fra busken bugner de over av antioksidanter, vitaminer og mineraler – og sukkerinnholdet i bær er generelt lavere enn i frukt! Prøv for eksempel jordbær med gresk yoghurt og valnøtter.

Er du ute etter noe mer avkjølende er det for øvrig fullt mulig å lage sunn, hjemmelaget is på en base av smoothie og/eller yoghurt. Her er det bare fantasien som setter grenser for hva som kan puttes i. Prøv gjerne en fantastisk, sukkerfri kokoskrem med sjokoladebiter eller yoghurtis med jordbær .